Alavalikko

Pikkuvauvan kanssa tavarapyörällä

Turvakaukalossa pienikin vauva matkustaa turvallisesti pyörällä

Ensimmäinen viikko laatikkopyörän omistajana ja ensimmäiset pyöräretket alle kolmen kuukauden ikäisen vauvamme kanssa ovat nyt takana. Syyspäivät ovat olleet hienoja, samaten kuin retket ja ajetut kilometrit.

Vauva kulkee yksivuotiaaksi asti turvakaukalossa, joka on tukevasti kiinni pyörän vanerilaatikossa. Jotta kaukaloa ei joka kerta tarvitsisi räpeltää kiinni remmeillä, rakensin sille vanerista, vanhasta polkupyöränkumista ja terästangonpätkästä telakan, jossa se istuu napakasti. Telakan kiinnitin laatikkoon pulteilla, laatikon ja telakan väliin panin sentin vaahtomuovia syömään enimpiä tärinöitä. :”(Jos joku haluaa rakentaa samanlaisen, voin panna tarkempia kuvia idean kopiointia varten.)”:

Asennus on sen verran jämäkkä, että selkä menosuuntaan kaukalossa matkustavan vauvan isälläkin on turvallinen olo. Pyörän kyydissä vauva on paremmassa turvassa kuin autossa, väitti autoteollisuuden eturyhmälobbari mitä tahansa.

Syksyn säät ovat olleet sen verran vilpakat, että olemme käyttäneet laatikossa sadesuojaksi tarkoitettua kuomua pitämässä viiman loitolla. Pressu toimii ihan toivotulla tavalla: sisällä kopan alla tuntuu olevan selvästi lämpimämpää kuin kankaan ulkopuolella.

Ja mikä parasta, kuomun ikkunoista vauva voi katsella maailman menoa.

Vaikka eihän se juuri katsele. Pyörämatkat toimivat samalla tavalla kuin autoreissut käsittääkseni suurimmalle osalle pikkulapsista: uni tulee melkein saman tien kun lähdetään liikkeelle.

Liikkeelle kahvila Pirittalta.

Ja unta riittää: Pari kertaa olen ajanut lenkkeilymielessä kaksi tuntia yhteen menoon vauva kyydissä. Poika on herännyt tunnin unien jälkeen, katsellut vähän aikaa ympärilleen ja jatkanut torkkumista siihen asti, että vauhti loppuu kotipihassa.

Vauvan kanssa pyörälenkkeillessä pysyy yllä isän kunto, mutta oikeastihan tuo pyörä hankittiin perheen hyötykäyttöön. Sillä ollaan käyty kaupassa, torilla, postissa ja kavereilla kylässä. Vauvan lisäksi laatikoon mahtuu kivasti pari olkalaukkua ja ruokakassi, ja 4-5 kilometrin matka taittuu rivakasti ja kevyesti. Helsinkiä tunteville voi polkemisen keveyttä kuvata vaikka sillä, että vaimo ei ole kertaakaan joutunut taluttamaan pyörää Kallion mäkiä ylös, vaikka lastia on ollut kyllä.

Oikeastaan isoin ongelma on, että kädet eivät meinaa riittää kaiken pyörään mahtuvan tavaran kantamiseen pihasta kotiovelle. Etenkään, jos on yksinään liikenteessä. Miten saa kerralla kulkemaan turvakaukalossa istuvan vauvan ja pari kassia ruokaa, kun matkalla pitäisi aukoa oviakin?

EDIT: Meille laatikkopyörän myyneen Workcycles-kaupan Henry on kirjoitellut omaan blogiinsa lasten ja vauvojen kuljettamisesta yhtä sun toista, kannattaa tsekata sekin./EDIT

, , , , , , , ,

5 Responses to Pikkuvauvan kanssa tavarapyörällä

 1. Profile photo of aroutto
  aroutto 21.1.2011 at 13:53 #

  Laitatko Teppo kuvia tuosta turvakaukalosysteemistä! Mille turvakaukalolle se on rakennettu?

  • Profile photo of Teppo
   Teppo 21.1.2011 at 14:08 #

   Järjestyy. Voisin itse asiassa vaikka kirjoittaa aiheesta oman artikkelinsakin ja näytttää pari erilaista tee-se-itse-viritystä.

   Palstalla aloittelin keskustelusäiettä asiasta: http://www.tavarafillari.fi/forum/yleinen-tavarafillarikeskustelu/miten-vauvan-turvakaukalon-saa-asennettua-laatikkopyoraan/

   • aroutto 24.1.2011 at 23:22 #

    Nuo valmistajien omat systeemit näyttää kuvissa aika rimpuloilta. Onko kukaan nähnyt niitä käytössä?

    Toisaalta en ole varma olisiko mulla pokkaa laittaa jälkikasvua turvakaukalossa ainakaan minun itseni rakentamaani telakkaan. En ole mikään mr. DIY.

    • Profile photo of Teppo
     Teppo 25.1.2011 at 10:09 #

     Paa laatikon nurkkiin tukevat koukut (sellaiset samaa luokkaa kuin auton perävaunussa) ja niihin sitten pyörä lastausliinalla kiinni. Vaatii vähän säätöä kiinnittäessä, mutta pysyy varmasti.

  • Profile photo of Teppo
   Teppo 5.2.2011 at 12:02 #

   Me tehtiin tällanen sovitin vanhoista venerinpaloista:
   http://www.flickr.com/photos/teppo/5065006419/in/[email protected]

   http://www.flickr.com/photos/teppo/5065617300/in/[email protected]

   Toi on neljällä pultilla kiinni laatikossa ja turvakaukalo puolestaan sit kiinni tässä systeemissä. Siinä on sellaset hahlot, jotka nappaavat kiinni tuohon metallitankoon.

   Sitten koko paketti vielä lukitaan paikalleen vanhalla polkupyörän sisäkumilla.

   Tosiaan, tästä pitää tehdä oma postauksensa. Kunhan vähän säät lämpenee, nyt ei oikein viitsi pitää poikaa mallina ulkosalla kovin pitkään.

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Lapsi kyytiin.
Näin teet pikkulapselle istumatuen laatikkopyörään

Isompi sisaruskin mahtuu Bakfietsin penkille, kun pienemmän tuki-istuimena käyttää Bobike Miniä.

Close