Alavalikko

Erilaiset tavarafillarityypit: Laatikkopyörä, pitkäperäpyörä, taakkapyörä, perävaunu

Tavarafillareita on montaa eri tyyppiä. On erimallista laatikko- eli lavapyörää, pitkäperäpyörää, ja tavallisen polkupyörän näköistä, mutta suurempia lasteja kestävää taakkapyörää. Ja sitten ovat vielä perävaunut, joilla tavallisesta fillarista saa tehtyä perheenkuljetusjuhdan.

Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti erilaiset tavarafillarityypit.

Laatikko/Lavapyörä

Photo cc by Cordova Duvet

Laatikko- ja lavapyörät ovat rakenteeltaan samankaltaisia ison rahdin kuljetuspyöriä. Niiden ero on siinä, että laatikkopyörässä on matkustajia ja tavaraa varten laatikko, kun taas lavapyörässä tavarat ja matkustajat kulkevat matalampireunaisella lavalla.

Laatikko/lava voi olla kuljettajan edessä tai takana.

Laatikko/lavapyöriä tehdään sekä kaksi- että kolmipyöräisinä.

Laatikko/lavapyörän etu on helppo lastaaminen ja kyky kuljettaa paljon tavaraa. Ne ovat kuitenkin vähän tavallista pyörää vaativampia ajettavia ja maksavat melko paljon.

Lapsia kuljettavat arvostavat etenkin etulaatikkopyörää, jossa lapset matkustavat silmälläpidon alla kuljettajan edessä. Lapsetkin pitävät paremmasta maisemasta.

Esimerkkejä laatikko-/lavapyöristä: Monark Long John, Bakfiets.nl Cargobike, Babboe, Madsen Cycles, Christiania bikes, Helkama Trans2000.

Pitkäperäpyörä

Pitkäperäpyörä on lastattu perheellä. Photo cc by EthanPDX

Pitkäperäpyörä on hyvin samankaltainen kuin tavallinen polkupyörä. Niissä on kuitenkin pidennetty takaosa, ikään kuin farmariauton perä. Pitkäperän tavaratelineelle voi mahtua esimerkiksi kaksi lastenistuinta peränjälkeen.

Pitkäperäpyörän hyvä puoli on sen kapeus ja helppo ajettavuus ahtaissa paikoissa. Kapeina niitä on myös helppo säilyttää. Pitkäperäpyörät ovat myös lavapyöriä halvempia.

Pitkäperäpyörät ovat kuitenkin laatikkopyörää hankalampia lastattavia, vaikka oikein lastattuna voivatkin kuljettaa suuria määriä tavaraa – ja varmasti lain salliman maksimimatkustajamäärän, kaksi alle 6-vuotiasta lasta.

Esimerkkejä pitkäperäpyöristä: Surly Big Dummy, Xtracycle, Yuba Mundo.

Taakkapyörä

Taakkapyörä näyttää ihan tavalliselta fillarilta.

Tavallinen polkupyörä menee rikki, jos sen kyytiin lastaa liiaksi tavaraa, mutta hyvin paljon tavallista fillaria muistuttavan taakkapyörän kyytiin voi lastata kymmeniä ja taas kymmeniä kiloja kuormaa ilman että fillari on siitä moksiskaan. Periaatteessa kyseessä on peruspyörä, joka on tehty kantamaan suurempaa kuormaa. Usein tavaratelineet on asennettu sekä eteen että taakse.

Lastenistuimella varustettu perustaakkapyörä on mainio vaihtoehto yhden lapsen kanssa asiointiin, vaikka kaupasta pitäisi hakea isokin lasti ostoksia.

Yksinkertainen taakkapyörä on pitkäperäpyörää tai laatikko/lavapyörää halvempi ja simppelimpi vaihtoehto. Se on myös helpompi ajaa.

Se ei kuitenkaan kuljeta läheskään yhtä suurta kuormaa tai ole yhtä helppo lastata.

Esimerkkejä taakkapyöristä: WorkCycles Fr8, Helkama Trans, Monark Truck.

Polkupyörän perävaunut

Ihan tavallisesta polkupyörästä saa kuormajuhdan, kun taakse panee perävaunun. Photo cc by Anomalily

Perävaunu tekee ihan tavallisesta polkupyörästä lastenkuljetusjuhdan ilman että pitää ostaa isolla rahalla kokonaista uutta pyörää. Perävaunun voi myös jättää lastentarhan pihaan ja jatkaa töihin pelkällä aikuistenpyörällä.

Nämä – ja se, että perävaunuja on viime vuosina alknut tulla suomalaisiin pyöräkauppoihin, toisin kuin varsinaisia tavarafillareita – lienevät pääsyyt siihen, että peräkärryt ovat yleistyneet Suomessakin viime vuosina.

Peräkärryn hyviä puolia ovat halpa hinta, kiistämätön käytännöllisyys ja saatavuus. Huonoin puoli on se, että lapset ovat kaukana takana, eikä fillarilla tehty matka ole juuri sen enempää yhteinen hetki kuin automatka lapset omissa oloissaan takapenkillä.

Peräkärryjä saa sekä lasten- että tavarankuljetukseen. Tavaravaunulla ei saa kuljettaa lasta, mutta lastenkuljetusvaunulla saa kuljettaa tavaraa.

Esimerkkejä polkupyörän perävaunuista: Burley, Chariot, Biltema, Carry Freedom.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Erilaiset tavarafillarityypit: Laatikkopyörä, pitkäperäpyörä, taakkapyörä, perävaunu

 1. brewster 23.1.2011 at 18:54 #

  mites ne kolmipyöräiset ks kristiania yms

  • Profile photo of Teppo
   Teppo 23.1.2011 at 21:04 #

   Christianiat? Nehän on kolmipyöräisiä laatikkopyöriä. Kirjottelin oman postauksensa kaksi- ja kolmipyöräisten laatikkopyörien eroista.

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Lidlin virvoitusjuoma etc. ostosten kuorma Kuva: Matti Saloranta
Yuba Mundon hankkiminen

Yuba on Suomesta helpoimmin hankittava pitkäperäpyörä ja mainio arjen kuormajuhta.

Close