Alavalikko

Mitä jos jaettaisiin valoja pyöräilijöille?

Night Cycling CC Arnoo

Illalla pojan kanssa laatikkopyörälenkkeillessä vastaan tuli taas kolmatta tusinaa pyöräilijöitä ilman valoja. Vaikea niitä on huomata – vaaraksi ovat itselleen, rassukat.

Keväällä minulla oli aina laukussa pari avaimenperäledejä, jotka saa fillariin kiinni. Olivat siltä varalta, että varsinaisista valoista loppuu patteri. Annoin ne vaimolle, jonka pyörästä varastettiin omatvalot.

Jos entiset varavaloni olisivat olleet mukana, olisin spontaanisti antanut ne jollekulle pimeistä vastaantulijoista.

Ajatus avaimenperäledin lajoittamisesta oli spontaani, mutta miksei siitä voisi tehdä ihan kunnon kansalaiskampanjaa? Aina noista valoista ruikutetaan, mutta mitä jos kerrankin tehtäisiin jotain?

Avaimenperäkokoinen polkupyörän ledivalopari (etu. ja takavalo) maksaa Clas Ohlsonilla kympin, Kiinasta niitä saisi kotipostiin 4 eurolla. Kumpikaan ei ole paljon. Ei se tietenkään paras mahdollinen valo ole, mutta rutosti parempi kuin pelkkä heijastin tai ei mitään.

Ajattelin tilata tuolta kiinasta muutamalla kympillä noita pyörään kiinnitettäviä ledipareja ja alkaa jakaa niitä vastaan tuleville valottomille pyöräilijöille. Se on neljän euron lahjoitus, joka voi pelastaa elämän.

Kuka lähtee mukaan? Ruohonjuuriaktivismia tarjolla nyt! Parinkympin panoksella saa pelastettua viisi valotonta, viidelläkympillä tusinan pimeää sielua!

Tästä saisi helposti suurenkin kampanjan, jos Liikenneturva ja joku sponsoroiva yritys tilaisivat kimpassa 10.000 ledivaloparia. Silloin ne saisi todennäköisesti alle eurolla pari. Näitä kimppavaloja voisi sitten panna jakoon eri reittejä: fillaripoliisit voisivat jakaa niitä valoitta ajaville, fillariseurat voisivat syyslenkeillä antaa niitä pimeille pyörille, firmat voisivat tarjota niitä yrityslahjoiksi samaan tyyliin kuin heijastimia.

Joku saa ottaa kopin ja tehdä tuon ensi syksynä. HePo? Pyöräliitto? Liikenneturva? Poliisi?

Artikkeli on julkaistu aiemmin Pohdiskelevassa Liftarissa.

, , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Teurastusta odottelevia mullikoita taas moikkailemassa. Kuvassa näkyvä viiri toimi hyvänä turvavarusteena minimimmille.
Bullitt-perhepyöräretki Helsinki-Ilosaari 2010

Tavarafillari sopii myös retkeilyyn. Vuonna 2010 reissattiin lapsen ja vaimon kanssa Bullittilla viisisataa kilometriä rokkifestareille.

Close