Alavalikko

Testissä: Spectra-lastenkuljetusvaunu

Aisan kääntyminen on hoidettu jousella, joka on ajossa tuntuvan heijausliikkeen alku ja syy. Kiinnityssovitin sentuu näppärästi fillarin akseliin.

Spectran lastenkuljetusvaunu on toinen Suomen yleisimmistä lastenkuljetusvaunuista. Sitä saa useista eri urheilu- ja pyöräliikkeistä sekä muun muassa suurimmista Prismoista. Se toinen, ehkä vielä yleisempi, on Bilteman myymä polkupyörän perävaunu.

Kansansuosion syitä on kaksi; vaunut ovat hintahaitarin halvimmasta päästä ja sellaisen saa melkein joka kylästä. Spectran kärry maksaa hieman yli kaksisataa euroa, Bilteman kärry noin satasen vähemmän. Käytännössä Bilteman ja Spectran teräsrunkoiset kärryt ovat samanlaiset, eroa on värissä ja joissakin pienissä yksityiskohdissa, kuten turvavöiden soljissa.

Sain Spectran kärryn muutamaksi päiväksi testattavakseni Kuningaskuluttajan perävaunutestiä varten, eikä vaunu päässyt testiaikana tekemään erityistä vaikutusta.

Perusasian vaunu hoitaa toki oikein mukiinmenevästi. Sillä voi kuljettaa yhtä tai kahta lasta polkupyörän perässä. Lapsille on viisipistevyöt ja heidät saa säältä suojaan kestävän oloisen kankaan alle. Sivuikkunoista voi ihailla maisemia, etuikkunaan saa sateella suojaksi muovin ja hyvällä kelillä hyttysverkon.

Kahden lapsen vaunussa on ruhtinaallisesti tilaa yhdelle vauvalle. Kypärän käyttö tosin jäi vain kokeiluksi, koska selkänoja painaa sen silmille.

Suojakangas irtoaa tavaratilan päältä pohjaa myöten. Helpottaa varmaan pesua, mutta tekee tavarankuljetuksesta mahdotonta.

Ostoksia ei saa tavaratilaan, joten ne on pakattava sekaisin lasten kanssa. Siihen loppui kaljan ostelu.

Vaunu kiinnitetään pyörän taka-akselin mutterin / likalinkun alle asennettavaan sovittimeen. Vaunun irrottaminen pyörästä onnistuu melko näppärästi.

Pienten kiusojen lista on kuitenkin pitkä.

Vaunun aisan taipuminen käännöksissä hoituu jousella, joka joustaa myös pituussuunnassa. Tästä seuraa etenkin isommalla kuormalla ajettaessa heijausliiketta: kärry vetää ja työntää vaunua, kuin jousi kiristyy ja löystyy. Efekti on etenkin ylämäkiin polkiessa raivostuttava.

Tavaratila on suunniteltu kaupassakäyntiä ajatellen kelvottomasti. Sinne laitetut tavarat painavat suoraan lasten selkään, joten mitään kovaa ei tavaratilaan oikein voi pakata. Lisäksi koko tavaratila pitää avata pohjaan asti pakkaamista varten, ja se suljetaan kankaan reunassa olevalla tarranauhalla. Pahimmassa tapauksessa tavaroiden paino repsauttaa koko tilan pohjasauman tarranauhan kohdalta auki.

Vaunuissa ei ole lainkaan seisontajarrua, eli mäkeen ei kannata haaveilla parkkeeraavansa.

Vaunuja ei saa helposti pienempään kasaan, vaan jos ne haluaa pienempään pakettiin, ne on purettava osiin. Ja vaunut varmasti haluaa pienempiin osiin – meille 1950-luvulla rakennettuun taloon vaunut eivät mahtuneet ovista sisään tai ulos kuin keplottelemalla (katso video). Ahtaiden varastotilojen vaunu Spektra ei missään nimessä ole.

[easyreview title=”Yhteenveto: Spectra sopii satunnaiseen retkeilyyn” cat1title=”Yleisarvosana” cat1detail=”Jos lastenkuljetusvaunua aikoo käyttää kesällä kolme kertaa rauhallisella pyöräretkellä, voi Spectran vaunun osto lähi-Prismasta tai pyöräliikkeestä olla ihan hyvä helppo ja halpa vaihtoehto. Jos vaunua on tarkoitus käyttää päivittäin lasten kanssa kauppareissuilla ja tarhamatkoilla, kannattaa säästää pari sataa euroa lisää, nähdä ostovaiheessa vähän vaivaa ja hankkia parempi kärry. Kärryn halpa hinta näkyy huonosti suunnitelluissa yksityiskohdissa.” cat1rating=”1.5″]

, , , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Football Transport by Mikael Colville-Andersen
”Bullittin valtteja ovat ketteryys ja voima”

Onko lähes 2 280 euroa maksava katumaasturipyörä kallis? On, mutta niin on esimerkiksi 86 000 euroa maksava maastoautokin.

Close