Alavalikko

Yuba Mundon hankkiminen

Päädyttyäni Yuba Mundoon kaikkien pitkäperäpyörien vaihtoehtojen keskeltä (Surly Big Dummy, Xtracycle ja Yhdysvalloissa myytävä Madsen) hankin pyöräni pyörähuolto.com liikkeen kautta että pääsisin helpoimmalla ilman suurempia säätämisiä asennuksessa.

Yuba parkissa ensimmäisiä kertoja, Matti Saloranta

Oma pyöräni edustaa Yuban runkomallia V2.0 ja on kuusivaihteinen. Ajossani nuo kuusi vaihdetta ovat olleet varsin riittävät. Tämänhetkinen (21.7.2011) Yuba-versio, jota myydään Yhdysvalloissa ja Euroopassa Yuban verkkokaupassa on rungoltaan V4.0 ja ainoana valmiiksi koottuna pakettina on 21 vaihteinen. Toki Yuban voi hankkia myös vain runkona mihin hankkii osat erikseen joko Yubalta tai muilta osatoimittajilta.

Uusimpaan Mundoon saa asennettua helposti myös sähkömoottorin ja levyjarrut eteen sekä taakse. Vanhemmissa runkomalleissa ei ole kiinnikkeitä levyjarruille eikä sähkömoottorille ole jätetty tilaa runkorakenteissa. Muutama kuva V4.0 mallista Yuba Mundon Facebook ryhmästä sekä vanhoja runkomalleja malliksi mistä nykyinen runkorakenne on kehittynyt V1.0, V2.0 ja V3.0.

Yuba Mundon muokkaaminen omaan käyttöön

Yubaani olen muokannut mieleisemmäksi omaan käyttöön. Hankkiessani aikoinaan Yubani otin karsituimman mallin tuplaseisontajalalla. Tuo on minimi mikä tulee hankkia kun vakiojalka ei toiminut ainakaan omassa käytössä. Peruskokoonpanossa koottu Yuba sisältää pdf tiedoston mukaiset osat. Myös käyttäjän manuaali on hyvä lukaista että saa perustiedot pyörästään. Jos tilaa osina tai suoraan Yubalta niin rakennusohjeet ovat hyvänä tukena kasaamista tehdessä.

Osia joita olen asentanut pyörään

Yuba pienillä muutoksilla ja pyykkikoreilla, Matti Saloranta

  • Satula, koska vakiona toimitettu satula on varsin muhkea ilmestys mikä ei oman takamuksen alle sopinut.
  • Renkaat koska vakiona tulleet Schwalben Fat Frank renkaat eivät omassa ajossa toimineet parhaalla mahdollisella tavalla. Valikoima mistä pääsi etsimään siirtyikin sitten hyppypyörien valikoimaan ja löytyi hyvin rullaavat uudet renkaat tilalle.
  • Lokasuojat jotka ovat tätä kirjoittaessa leikkaa ja liimaa nippusiteillä tehdyt säätämiset. Ison rengaskoon takia sopivien lokasuojien löytäminen marketeista tai pienemmistäpyöräliikkeistä sekä sovittaminen haarukkaan on haastavaa jos ei erikoisliikkeitä lähde käymään lävitse.
  • Juomapullonteline nousuputkeen nippusiteillä ja sisäkumin paloilla että pysyy paikallaan koska vasta V3.0 jälkeen tuli Yubaan pullotelineen ruuvit valmiiksi porattuina putkiin.

Mitä Yubaan kannattaisi lisätä käytettävyyttä parantamaan

  • Tuplajalka ja keulan kääntymisen linkkuun estävä stoppari
  • Etulaukku tai taakkateline eturenkaan päälle
  • Sivulaukut taakse jotka saa helposti kantoon
  • Ketjulukko minkä saa hyvin laitettua tarakan putkien ympärille ajon ajaksi
  • Roiskesuoja takarenkaiden roiskeille

 

Viimeisin varusteluversio missä sivulaukut, Matti Saloranta

Lisäosat ja oma nikkarointi

Laukut ovat hankittu varustelekasta BW keikkalaukku, käytetty ja jo muutamien käyttökertojen jälkeen ovat toimineet paremmin kuin hyvin omassa käytössä.

Ketjulukko lukitukseen koska jos kuljet ilman isoja sivulaukkuja saat ketjulla sidottua mukaan kahdet ostoskassitkin helposti kyytiin. Ketju kannattaa olla nailonpäällysteinen niin ei kolise eikä kolhi runkoa. Itse ostin Axan ketjulukon Prismasta mihin laitoin Abloyn riippulukon tilalle kun lukon kuukausi sitten tarakalta menin pudottamaan niin lukon lenkki irtosi lukkopesästä. Toki ClasOhlsonkin tarjoaa omia lukkovaihtoehtojaan.

Mustekaloja löytyy joka kaupasta joita Yubaa ajettaessa tai kauppamatkoilla kannattaa olla kuusikin mukana millä isommankin kuorman saa hyvin kiinni. Isompia mustekaloja löytää heikommin joita olen käyttänyt sivulaukkujen sidontaan mutta Motonetistä löytyi riittävän kookkaat mustekalat.

Etulaukkuun päätin satsata kerralla ettei enää tarvitse myöhemmin arvuutella jos rispaantuisi tai ei olisikaan käytettävyydeltään sitä mitä tarvitsin. Oma valintani oli Arkelin big bar bag minkä tilasin Kanadasta. Paketti saapuikin viikossa tilauksesta. Muita tankolaukkuja sekä muita laukkuja toki löytyy esim Ortliebilta tai edukkaasti Biltemasta.

Taakkateline eteen oli myös harkinnassa etulaukkua hankkiessani, mutta ei toiminut omaan käyttööni. Telineitä löytyy Yuban omasta verkkokaupasta tai esim. keskustelusta yksivaihde.netistä. Tietenkin voi aina laittaa googlen hakuun kuvahakuna etuteline/ bike front rack niin pääsee näkemään tarjontaa.

Virvoitusjuomaa ja ostoksia koreissa Matti Saloranta

Vinkkejä mitä voisi tehdä jos taitoa ja aikaa löytyy

 

Sivulaukkuja oman mielensä mukaan, Reppu sivulaukuksi, Kymmenen vinkkiä joista osa ihan käyttökelpoisiakin ja Tavaratelineen suoja likaroiskeita vastaan ja ehkäisemään minkään menemistä pinnojen väliin.

Tämänhetkisinä projekteina fillariin olen tekemässä sivulaukkuihin pikalukoilla nopeata irroitusta ja kiinnittämis systeemiä helpottamaan laukkujen sidontaa. Eturenkaan linkkuun kääntymisen estävän stopparin asennus kun osat onkin jo asennusta vaille valmiina. Takakehikkoon kankaasta mutasuojaa velcrokiinnityksellä suojaamaan lastia ja laukkuja roiskeilta. Sekä viimeisenä vihdoin asentamassa muovilokasuojia kun tämänhetkiset säädöt antaneet vain tyydyttävän suojan. Olen toki sormet ristissä saanko lokasuojat mahdutettua paikalleen ja ovatko riittävän leveät kun hieman sinnepäin muistelin mittoja ja leveyksiä ostaessani.

Eräitä Yuba Mundon käyttövaihtoehtoja

, , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
311505_10151045902962954_356904338_n
Hyötypyöräkauppa lahden takana: De Fietsfabriek, Stockholm

De Fietsfabriekin mainio perhepyöräkauppa Tukholman Södermalmilla on vain lauttamatkan ja lyhyen kävelyn päässä Helsingistä ja Turusta.

Close