Alavalikko

Kokemuksia Nihola Cigar Family -perhepyörästä

Kävimme hakemassa Niholamme viime vuoden elokuussa Maarianhaminan City Sport & Cykelistä. Pyörä on 5-vaihteinen musta perusmalli (eli Nihola Cigar Family 5 gear, half oval front, coasterbrake). Muistelen että hinta oli kutakuinkin sama kuin Niholan sivuilla silloin mainittu listahinta eli siihen aikaan n. 1900,- ilman lisävarusteita.

Vuoden kuluessa on lisäksi tullut ostettua pyörään musta sadekuomu (sinänsä tylsän värinen, mutta ei haalistu auringossa), penkki sekä kolmipisteturvavyöt.

Mietimme ja vertailimme perhepyörävaihtoehtoja kesän yli ja päädyimme Niholaan useammasta syystä. Olemme viettäneet paljon aikaa Kööpenhaminassa, missä kolmipyöräisiä perhepyöriä vilisee. Erityisesti Niholoiden määrä tuntuu kasvaneen viime vuosina. Kolmipyöräiset olivat siis tuttuja ja tuntuivat tukevalta vaihtoehdolta aivan pienen vauvan kanssa.

Esimerkiksi Christianian peruskolmipyöräiseen verrattuna Niholan sarvia käännettäessä kääntyvät pelkät pyörät – ei niiden mukana koko tavarakaukalo – mikä parantaa pyörän ajettavuutta. Lisäksi maahantuoja ja koeajon tarjoaja löytyi lyhyen laivamatkan päästä.

Viime kesänä pyörää tuli lähinnä käytettyä vauvan turvakaukalon kanssa. Kaukalon kiinnitimme lavan pohjaan kahdella remmillä. Oma viritelmä osoittautui varsin toimivaksi.

Tänä kesänä käytössä on ollut valmistajan oma penkki ja siihen myytävä kolmipisteturvavyö. Hyvin on tämäkin toiminut yksivuotiaan kanssa, kun vain turvavyö saatiin säädettyä kunnolla.

Pyörää tulee käytettyä kesäisin jos ei päivittäin niin monta kertaa viikossa lapsen kanssa kulkiessa ja kauppareissuilla. Pyörä oli talviteloilla lokakuusta huhtikuulle. Talvipyöräilykin onnistunee, vaikka tavarakopan pienehkö maavara hankaloittaa ajoa umpihangessa.

Pyörä toimii kaiken kaikkiaan hyvin (hieman mäkisissäkin) kaupunkiolosuhteissa ja lyhyillä/keskipitkillä pyrähdyksillä. Tyytyväisiä olemme olleet.

Liikkeellä ollessa ihmiset pysähtyvät usein jututtamaan. Eniten kiinnostaa pyörän hinta. Monen mielestä se on aivan huikea. Itse koen, että hankinta on osoittautumassa ihan arvoisekseen. Pyörä on meillä ollut aktiivisessa käytössä ja se on usein hoitanut auton virkaa, mitä meidän taloudessa ei ole. Lisäksi pyörä on tosi tukeva ja kestävän oloinen.

Toiseksi ihmisiä kiinnostaa, onko pyörällä vaikeaa tai raskasta ajaa. Kolmipyöräisessä painopiste ja ohjailtavuus ovat toki erilaiset tavalliseen pyörään verrattuna, mutta pian asiaa ei juuri ajattele. Mielestäni itse pyörä ei ole mitenkään mahdottoman raskas polkea – kuorman kasvaessa raskaus toki kasvaa. Sen verran asiaa ehkä mietin, että lähden enemmin kaksipyöräisen kanssa liikkeelle, jos taitettava matka on pelkkää tuntuvaa ylämäkeä tai jos yhden päivän aikana taitettava ajomatka alkaa lähennellä 20 kilometrin luokkaa.

Loppuun vielä plussia ja miinuksia (tosin itselläni ei ole laajaa käyttökokemusta muista tavarapyöristä). Jos koeajo Turussa kiinnostaa, niin olehan yhteydessä!

+
Pyörä kääntyy näppärästi ja on itsessään kevyt poljettava (en ole osannut kaivata kahta lisävaihdetta).

Tavaratilaa on ruhtinaallisesti – kaksi leikki-ikäistä mahtuu hyvin kyytiin ja tavaroita siihen päälle.

Kolmen pyörän kanssa pääsee tarvittaessa matelemaan hitaastikin esimerkiksi jalankulkijoiden joukossa tai raskaan tavarakuorman kanssa.

Todella laadukas ja kestävän oloinen kokonaisuus, joka ei vaadi tavallisesta polkupyörästä poikkeavaa huoltoa.


Kolmipyöräisenä pyörällä on melko epämiellyttävä ajaa kaltevilla pinnoilla (joskus tien pientareissa on aika voimakkaat kaadot, joita ei kaksipyöräisellä noteeraa). Lisäksi pienet eturenkaat (20”) ottavat töyssyt ja epätasaisuudet vastaan huonommin kuin isorenkaisemmat pyörät.

Pyörä on suhteellisen levä (85 cm), joten kaikkien pyöräkellareiden ovista vehje ei mahdu sisään.

Sadekuomu on korkea (mikä on tietenkin matkustajien kannalta hyvä) ja siten tuulisella kelillä se lisää jonkin verran tuulen vastusta.

Tsekkaa pyörästä lisätietoja valmistajan sivuilta.

, , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Matkalla veneretkelle. Tämä kuva voitti Tavarafillari.fin kaikkien aikojen ensimmäisen valokuvakisan.
Kesäkuvakisan voittajan fillarilla kulkee perämoottori ja perhe

Kesän hyväntuulisimman kuvakisa voiton salaisuus oli ahkera vaalityö ja autenttinen veneretkikuva.

Close