Alavalikko

Vinkki: Laatikkopyörän säilytys

Ulkona säilytettävä tavarapyörä kannattaa aina pyryn jälkeen kaivaa esiin hangesta.

”Mutta missä sitä säilytetään?” Tätä laatikkopyöristä kiinnostuneet kysyvät yleensä heti hinnan jälkeen. Niin kysyin minäkin, kun kävin ensimmäistä kertaa kokeilemassa laatikkopyörää perhefillareihin erikoistuneessa kaupassa Berliinissä.

Pyöräliikkeen myyjä tuijotti minua vähän epäuskoisena. ”Näitä säilytetään ulkona. Ihmiset tavallisesti lukitsevat pyöränsä kadunvarteen.”

Suomessa on vankka pyöräkellari-instituutio. Kerrostaloissa on pitkien portaiden päässä, kapean käytävän perällä täyteen ahdettu pyöräkellari. Sinne kaikki kuuliaisesti kantavat pyöränsä, vuosikymmeniä sitten unohdettujen romujen sekaan.

Laatikkopyörä mahtuu vain hyvin harvoihin pyöräkellareihin. Se on liian leveä kulkemaan kapeimmista ovista ja liian pitkä kulkemaan ahtaiden käytävien tiukoista kulmista. Sitä ei jaksa kantaa portaita eikä nostaa seinätelineeseen. Se tukkii väylät muilta pyöräkellarin käyttäjiltä ja aiheuttaa pahaa verta naapureissa.

Niinpä meidänkin pyörämme viettää kesät ja talvet ulkona. Eikä se siitä tunnu hirveästi pahastuneen.

Toki pyörä säilyy parempikuntoisena ja on helpompi ottaa käyttöön, jos sitä voi säilyttää sisällä. Ehkä tässä on hyvä käyttää autovertausta: Ulkosalla säilytettävä laatikkopyörä on kuin kadunvarsiparkissa oleva auto. Sisälle tuotu pyörä on kuin tallipaikan saanut auto. Ulkona olevaa pyörää saattaa joutua kaivamaan hangesta ja se saattaa olla vähän kylmyydestä kankea, mutta kyllä se kestää. Kestäväthän autotkin, vaikka niissä on huomattavasti enemmän kylmyydelle ja säälle arkoja osia.

Siksi hieman vierastan halpispyöriä. Epäilen, etteivät ne kestä säätä.

Eikä laadukastakaan pyörää kannata hylätä hankeen. Tässä muutamia vinkkejä laatikkopyörän säilyttämiseen ulkona. Ohjeet on tehty oletuksella, että pyörän omistaja asuu kerrostalossa, mutta niitä voi arkijärkeä käyttäen soveltaa varmasti myös rivi- ja omakotitalojen asukkaille sopiviksi:

  • Juttele naapurien kanssa ja katso paikka, jossa pyörää ei ole kenenkään tiellä mutta silti helppo ottaa käyttöön.
  • Varmista, että paikka on sellainen, ettei se ihan ensimmäisenä joudu lumityökoneiden tai katolta putoavan lumen uhriksi.
  • Jos mahdollista, valitse paikka, johon voit kiinnittää pyörän ketjulla. Onko pihassa sopivaa kaidetta tai telinettä turvalukitusta varten?
  • Pidä laatikon päällä pressua, niin sade tai lumi eivät pääse sen sisälle. Pressu ehkäisee myös laatikon muuttumista naapurien roskakoriksi.
  • Käy aina ison lumisateen jälkeen kaivamassa pyöräsi esiin hangesta, vaikket aikoisikaan käyttää sitä. Muuten pyörä hautautuu iäksi.

, , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Bobiken syli-istuimessa pääsee jo vuoden ikäisenä ison pyörän ohjaamoon. 59 euroa.
Pelago: Tyylikkäitä käyttöpyöriä ja harvinaisia hyötyosia

Pelagon piskuinen puoti Vallilassa on yksi harvoista pyöräliikkeistä, joista saa kunnollisen kaksijalkaisen seisontatuen.

Close