Alavalikko

Perhefillarin osto-opas 2012

Iloisia uutisia! Perhefillarin hankkiminen on tänä vuonna viimevuotista helpompaa. Huonot uutiset: Vieläkään perheen kuljettamiseen sopivia pyöriä tai peräkärryjä ei saa ihan joka niemestä ja notkelmasta, vaan niiden hankkiminen vaatii vähän vaivaa.

Tämän oppaan on tarkoitus tasoittaa tietä perhefillarin hankintaan. Se kertoo tiiviisti erilaisista vaihtoehdoista ja listaa kaupat ja verkko-osoitteet, joista erilaisia pyöriä ja peräkärryjä voi hankkia.

Perhefillarin hankkiminen muistuttaa auton ostamista: Ensin perehdytään vaihtoehtoihin ja mietitään,millaisia tarpeita ja haluja perheessä on. Sitten käydään koeajamassa muutamaa erilaista vaihtoehtoa. Kolmas vaihe on pyörän tilaaminen, värin valitseminen ja odotus. Kuten autoa, perhefillariakaan ei saa suoraan hyllystä, vaan se tilataan koeajon jälkeen tehtaalta.

Lastenistuin, peräkärry, tavarafillari vai peräpyörä?

Eniten sopivan perhefillarin valintaan vaikuttaa se, kuinka isoa perhettä pyörällä aikoo kuljettaa.  Yhden 1–6-vuotiaan kanssa lastenistuin voi olla hyvä vaihtoehto, mutta kahta lasta varten kannattaa jo harkita kärryä tai tavarankuljetuspyörää. Asiaa on pohdittu syvällisemmin Hyötypyöräilyoppaan luvussa “Millainen pyörä kuljettaisi meidän perheen”.

[adrotate group=”2″]

Tässä suuntaa-antavassa taulukossa tiivistetysti eri pyörätyyppien ja kuljetusratkaisujen ominaisuuksia. Käytännön lisäksi pyörällä kuljettamiselle rajoja asettaa laki.

0–1 vuotta 1–6 vuotta 6–10 vuotta 10+ vuotta Saako sadesuojan? Hinta
Lastenistuin 1 Ei 30-100e
Perävaunu 1 2 1 Kyllä 200-1000e
Kaksipyöräinen laatikkopyörä 2 2 1 Kyllä 1500-2500e
Kolmipyöräinen laatikkopyörä 2 2+ 1+ 1+ Kyllä 1800-2800e
Pitkäperäpyörä 2 2 Ei 300-1000e
Peräpyörä 1 1 Ei 175-250e

Tässä vuoden varrelta muutamia Tavarafillariblogin artikkeleita, joista saa lisätietoa erilaisista pyöristä. Fiilistelyn vuoksi kannattaa tsekata myös videot.

Perävaunut

Bullitt-mies on eri mies.

Tavarafillarit

Koeajo

Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa käydä kunnon koeajolla. Näin saat siitä kaiken irti:

Järjestä koeajo etukäteen – varaa aikaa itsellesi ja varmista puhelinsoitolla, että koeajettava pyörä on käytettävissäsi.

Kokeile useita vaihtoehtoja. Siis jos suunnittelet perävaunua, käy kokeilemassa laatikkopyörää. Jos suunnittelet laatikkopyörää, kokeile pitkäperäpyörää, tai ainakin sekä kaksipyöräistä että kolmipyöräistä laatikkopyörää. Mielipiteesi suosikista saattaa muuttua.

Tee tarpeeksi pitkä koeajo. Pyörähdys kaupan pihassa ei riitä, sillä kaikki erikoispyörät tuntuvat ihan aluksi kummallisilta. On syytä tehdä vähintään varttitunnin lenkki lähiympäristössä, jotta muukin painaa kuin ensipolkaisun ihmetys. Miltä tuntuvat mutkat, entä ylämäet?

Ota perhe mukaan. Mikä on lasten suosikki? Miltä tuntuu ajaa, kun lapset ovat kyydissä? Entä sitten, kun lastaat vielä vähän lisäpainoa?

Kokeilkaa molemmat. Keskivertoperheessä mies käyttää pyörää viikonloppuretkillä lasten kanssa, vaimo tarha- ja kauppareissuihin joka arkipäivä. Vaimon suosikkipyörä on todennäköisempi käyttöpyörä. Värilläkin on väliä.

Missä niitä pyöriä on koeajettavaksi?

Tavarafillari.fin järjestämiin koeajotapahtumiin haalitaan kokeiltavaksi pyöriä ja vaunuja kaikilta maahantuojilta.

Lainaa perävaunu viikonlopuksi tai vaikka viikoksi koeajoon Tavarafillari.filtä. Kannattaa kokeilla molemmat vaunut. Vertailussa huomaa miten kalliimpi vaunu poikkeaa halvemmasta ja voi arvioida, kannattaako siitä itse maksaa.

Sovi koeajosta maahantuojan tai jälleenmyyjän kanssa.

Sovi koeajosta jonkun nykyisen fillarinomistajan kanssa. Tavarafillari.fin keskustelussa on koeajoista sopimista varten oma säie. Hyvä tapa on myös kirjautua keskusteluun ja ottaa yksityisviestillä yhteyttä suoraan sopivan fillarin omistajaan.

Reissu Keski-Euroopan pyöräilymaihin tarjoaa hyviä mahdollisuuksia koeajoon. Jos perhe on käymässä esimerkiksi Amsterdamissa, Kööpenhaminassa tai Berliinissä, kannattaa varata yksi päivä erilaisten fillarien kokeilemiseen. Lue blogista, miten tavarafillarikauppa käy Hollannissa.

Näin ostat

Vanha Monarkin Long John -pyörä houkuttelee asiakkaita Mäkelänkadun varressa.

Perhefillarin ostamiseen on kolme vaihtoehtoa: Joko ostaa pyörän suomalaiselta maahantuojalta tai tilaa/hakee sen ulkomailta. Tai sitten yrittää löytää käyteyn pyörän.

Ulkomailta tilaamalla pyörän saattaa saada hieman halvemmalla, mutta takuu- ja huoltoasiat muuttuvat hankalammiksi. Osa ulkomailta tilattavista pyöristä tulee osina, ja ne on joko koottava itse tai vietävä paikallisen pyöräliikkeen koottaviksi.

Molemmilla tavoilla pyörän tilauksesta sen saamiseen kuluu kuukausi, mahdollisesti useampia. Etenkin kesän kiireisimpinä kuukausina toimitusajat saattavat venyä pitkiksi.

Riippumatta siitä, tilaako pyörän Suomesta vai ulkomailta, kannattaa tiedustella kimppatilauksen mahdollisuutta. Toistaiseksi pyörät tilataan yksittäiskappaleina, ja rahtimaksujen osuus hinnasta saattaa olla jopa 500 euroa. Kun samalla kertaa tilataan useita pyöriä, voi rahtikuluista pudota pois yli puolet.

Kimppatilauksia voi huhuilla kasaan Tavarafillari.fin keskustelussa. Palstan kauppapaikka on myös parhaita paikkoja metsästää käytettyä pyörää. Käytettyjen pyörien ja peräkärryjen kysyntä on kuitenkin suurta ja käytettyjä liikkuu sen verran vähän, että hyvän ostoksen tekeminen on onnesta kiinni.

Todellinen penninvenyttäjän vaihtoehto on hankkia käytetty pyörä ulkomailta. Siitä lisää aihetta käsittelevässä keskustelussa.

Tavarafillari- ja perävaunukauppiaat

Alla listattuna polkupyörien perävaunuja ja tavarafillareita myyviä liikkeitä. Liikkeet on koottu myös kartalle taulukon jälkeen.

 

Tavarafillarit

Merkki

Mistä

Triobike Classic BikeLeppäsen PyöräCycle Center
Christiania Classic BikeLeppäsen PyöräCycle CenterPinkomo
Bakfiets.nl Velosport, Arvioitu Tavarafillari.fissä. Lue arvio!
Babboe Babboe.nl
Bullitt Pyörähuolto.comVelosport?
Yuba Pyörähuolto.com, Arvioitu Tavarafillari.fissä. Lue arvio!
Xtracycle Pyörähuolto.com
Nihola City Sport & Cyckel, Arviot Tavarafillari.fissä. Lue arvio!
   Big Dummy Foxcomp ja Shock Therapy

 

EDIT Heinäkuu 2012: Kesän aikana Suomessa on aloittanut kaksi uutta kauppiasta, Pakkiratas ja Babboe.

 

 

Perävaunut

Merkki

Mistä

Burley Velosport, Lastentarvike.net, Smits Westelaken Handelsonderneming VOF
Croozer Adventra, Varuste.net, Intersport, A-T Lastenturva, Smits Westelaken Handelsonderneming VOF ,Arvioitu Tavarafillari.fissä. Lue Arvio!
Chariot Adventra, Varuste.net, Smits Westelaken Handelsonderneming VOF, Arvioitu tavarafillari.fissä. Lue arvio!
Turvasukkula Lastentarvike.net
TGG Polkupyörän peräkärry Lastentarvike.net
Spectra perävaunu Prismat, pyöräliikkeet, Arvioitu Tavarafillari.fissä. Lue arvio!
Biltema Biltema
Tout Terrain Pyörähuolto.com
Nordic Cap Nordic Cap, City Sport & Cyckel, Kareisen pyöräkorjaamo,Smits Westelaken Handelsonderneming VOF
   Weber Ritschie Biker Bike Station
   Trek Sport GoBug Leppäsen Pyörä
   Matkaaja-perävaunu NetAnttila/K-ryhmä
  Amazor,Huom. EU-varoitus NetAnttila, Pyöräkeskus.fi, Bikeshop.fi, polkupyöräkauppa.fi/ Bikeservice
 M-Wave Hobby Hall
   Vantly,Taiwan tuote Smits Westelaken Handelsonderneming VOF
   Bluebird(Vantly),Taiwan tuote Smits Westelaken Handelsonderneming VOF
  Weehoo  Weehoo.co.uk

 

Perhepyöräilijän palvelukartta

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.fi/maps/ms?msid=201384448206531792453.0004bc1962e0d58738c74&msa=0&ll=60.225152,24.977417&spn=0.275515,0.850754 width=550 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=yes]

Anna palautetta!

Oliko oppaasta apua? Olisitko kaivannut jostain lisätietoa? Puuttuuko listauksesta kauppa tai merkki, tai onko listaan päässyt lipsahtamaan virhe?

Anna palautetta keskustelupalstalla! Tehdään oppaasta yhdessä parempi!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Perhefillarin osto-opas 2012

  1. Pikkufillari.fi 25.7.2016 at 08:52 #

    Erittäin hyvä opas kyllä ja kiitos tästä! Itse voin kyllä kompata sitä, että perhefillareita pitää ja kannattaa kokeilla ennen ostosta. Niistä harvoin löytyy vain yhtä oikeaa, vaan osaa miellyttää yksinkertaisesti eri jutut.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Photo cc by Mark Stosberg.
Viisi syytä hankkia tavarafillari (eikä autoa)

Tavarafillari on tyylikäs, helppo, turvallinen ja seksikäs. Muun muassa.

Close