Alavalikko

Peräpyörällä pääsee vauhdin makuun

”Meillä ollaan liikuttu kolmen kanssa niin, että kaksi on kärryssä ja kolmas peräpyörän kyydissä”, kertoo Herttoniemessä fillarihuoltoa pitävä Börje Hiltunen. ”Kaksi vanhempaa lasta tappelevat aina siitä, kumpi pääsee peräpyörällä.”

Peräpyörä on tavallisen pyörän perään kiinnitettävä lastenpyörä, tai useinmiten sellaisen puolikas.

Peräpyörä on hyvä, koska sen kyydissä kyydissä lapsi voi polkea sen verran kuin jaksaa, ja aina pysyy vanhemman tahdissa. Yhteiset pyöräretkistä eivät kaadu väsähdyksiin matkan puolivälissä tai paluumatkalla.  

”30-40 kilometriä menee heittämällä”, Börje kertoo. ”Lapset viihtyvät paremmin, kun vauhtiakin voi olla vähän enemmän.”

Lisäksi peräpyörän kanssa lapsi pysyy tiukasti lähellä vilkkaammassakin liikenteessä. Se  voi tuntua turvallisemmalta, kuin omalla pyörällään polkevan lapsen kanssa liikkuminen.

Hiltuset esimerkiksi ovat liikkuneet omilla retkillään Tallinnassa ja ympäri Viroa.

”Jos ihmiset kysyvät, kannattaako tällainen hankkia, sanon että ilman muuta.”

Vaihtoehtoja riittää

Peräpyörät poikkeavat toisistaan muun muassa siinä, miten ne kiinnittyvät vanhemman pyörään.  Yleisin on vanhemman satulaputkeen kiinnittyvä malli. Toinen vaihtoehto on tarakan päälle kiinnittyvä ja viimeisenä hieman erityyppinen Follow Me -ratkaisu, jossa  lapsen pyörä liitetään sellaisenaan tukevasti aikuisen pyörän perään.

Kiinnityksen lisäksi peräpyörät eroavat paljon toisistaan. On nojatuolimaisesti istuttavia malleja, normaalin pyörän oloisia vaihteellisia ja vaihteettomia malleja ja peräti tandem mallisia peräpyöriä. Jos syystä tai toisesta meno on epävarmaa pyörällä on olemassa myös kaksipyöräinen malli missä ei ole tasapainolla ja kuljetettavan touhuamisella niin paljoa väliä.

Peräpyörä + tavarafillari = megaperhefillari?

BIke Portlandin jutussa kerrottiin kuutta lastaan megaperhepyörällä kuljettavasta äidistä kesäkuussa.

Voiko peräpyörän yhdistää perhepyörään todelliseksi megaperhepyöräksi? Miksei?

Lastenistuimen kanssa peräpyörää on hankala käyttää, koska satulaputkeen tai tarakkaan kiinnittyvä peräpyörä estää lastenistuimen käytön. Follow Me -ratkaisun kohdalla tätä ongelmaa ei samalla tavalla ole.

Silmämääräisesti arvioiden, tarakalle kiinnittyvä malli voisi myös toimia pitkäpyörän kanssa, jolloin tarakalle jäisi vielä tilaa istuimelle. Eri asia on kiinnittyykö tarakkaan tarkoitetut mallit kuinka helposti pitkäperäpyörän erilaiseen tarakkaan.

Erityisesti lyhyeen tai miksi ei myös pitkään Bakfietsiin tuo viritelmä olisi aika kivuton hyötykäyttää jos tasapaino pysyy peräpyörän kanssa lähtiessä.

Kolmipyöräiseen tavarafillariin tuo ratkaisu olisi mitä mainioin koska silloin saataisiin lisäpolkija antamaan ajoittain oman avustuksen ilman sähköavusteisuutta. Kolmipyöräisen kohdalla on etuna myös se ettei yhdistelmä kaadu helposti.

Kerro kokemuksistasi!

Rehellisyyden nimissä, tämän jutun kirjoittelijalta ei löydy omaa kokemusta peräpyörän kanssa kulkemisesta, vaan juttu perustuu luettuihin kokemuksiin ja valokuvamalliksi lupautuneen Börjen lyhyeen haastatteluun.

Oletko sinä peräpyöräilyn konkari? Nyt olisi hyvä hetki kertoa kokemuksistasi.

Tiedätkö esimerkiksi, mikä peräpyörämalli on hyvä tai ihan täysi susi? Onko vinkkejä peräpyöräretkien tekoon tai peräpyörän valintaan? Jaa ne keskustelupalstalla, jotta tulevat peräpyöräilijäsukupolvet voivat oppia muutenkin kuin kantapään kautta.

Peräpyörälinkkejä

http://en.wikipedia.org/wiki/Trailer_bike

Esimerkkejä markkinoilla olevista peräpyöristä
Kokemuksia ja arvioita

, , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Kuvanottopaikalle taluttaminen ruohoista rinnettä ja taas tielle
takaisin piti tehdä kieli keskellä suuta.
Kaksi- vai kolmipyöräinen laatikkopyörä, sähköavulla vai ilman?

Hyvä, olet siis saanut laatikkopyöräkuumeen. Seuraavat kaksi suurta päätöstä: Kaksi vai kolme pyörää, sähkömoottori vai ei? Laura kertoo kahden pyörän...

Close