Alavalikko

Haaste: Mitä perheen pyöräily oikeasti maksaa? Otetaan selvää!!

Tällainen Christiania Light -kolmipyörä maksaa noin 2300 euroa. Mutta mitä muita kuluja pyöräilyyn liittyy?

Tällainen Christiania Light -kolmipyörä maksaa noin 2300 euroa. Mutta mitä muita kuluja pyöräilyyn liittyy?

Polkupyörä on kalleimmillaankin halpa kulkuneuvo, kun sitä vertaa autoon. Näin kertoi Taloussanomat noin vuosi sitten, kun se arvioi lapsiperheen elämiseen kuluvia rahoja:

Ilman autoa helsinkiläisperhe voisi vähentää summasta kuukausittain 558 euroa, joka on katsottu auton vuosimenoksi, kun sillä ajetaan 15 000 kilometriä vuodessa.

Pyöräily ei millään maksa 558 euroa kuukaudessa – vaikka pyörällä ajaisikin 15 000 kilometriä vuodessa– mutta kuinka paljon perheen polkupyöriin oikeasti kuluu vuodessa rahaa?

Otetaanpa selvää. Tavarafillari.fi haastaa nyt lapsiperheet pitämään päiväkirjaa tämän vuoden aikana pyöräilyyn menevistä rahoista: ostetut pyörät, vakuutukset (?), lasten fillarit, varaosat, renkaat ja huollot. Millaisia kuluja erilaisille perheille pyöräilystä tulee?

Päiväkirjaa pidetään pitkin vuotta täällä Tavarafillari.fissä. Tulokset lasketaan ja vedetään yhteen vuoden päätteeksi. Kuinka paljon rahaa meni, ja mihin se meni?

Mukaan kulupäiväkirjahaasteeseen voi ilmoittautua tömän postauksen kommenteissa. Kerro vähän perheestäsi – kuinka monta teitä on, miten monia polkupyöriä ja mikä on arvauksesi vuoden pyöräilybudjetista. Myös päiväkirjat voisi keskittää keskusteluksi tähän postauksen perään.

Päiväkirjan pitäjille on luvassa vertaistuen ryydittämä retki. Itse voin ainakin luvata sortuvani typeriin heräteostoksiin ja turhamaiseen statuskuluttamiseen. Toisinaan taas saatan sortua pihiyttäni aikaa vieviin tee se itse -ratkaisuihin. Ehkä menojen julkinen kirjaaminen hillitsee pahinta typeryyttä – ehkä ei. Tämä vuosi sen näyttää. Kaikesta lupaan kertoa avoimesti.

Keskustelupalstalla mukaan lupautuivat ensimmäisinä Ursula, Jere ja Slane. Kolme on jo monta, mutta mukaan mahtuu!

Mitä useampi perhe osallistuu, sitä monipuolisemman ja tarkemman kuvan saamme erilaisten pyöräilevien ihmisten fillarointiin kuluvasta rahasta. Olisi mukavaa saada porukkaan niin pyöräilyn aktiiviharrastajia kuin mahdollisimman vähällä vaivalla eteenpäin polkevia arkipyöräilijöitä.

Meillä on mennyt jo yli satanen tänä vuonna

Aloitan oman fillaroinnin päiväkirjani 2013 tähän postauksen päätteeksi.

Meidän perheessä on neljä ihmistä ja seitsemän pyörää. Se kertoo hörähdyksen asteesta, tunnustan ettei ehkä olla ihan maltilllisin fillariperhe.

Lista näyttää tältä:
– Oma laatikkopyörä
– Lainalaatikkopyörä
– Pelagon Stavanger työmatkaajoon isälle (äiti käyttää)
– Nishikin hybridi äidille työmatkoja varten (ei käytössä)
– Cyclocross -pyörä isän lenkkipyöränä (talvisin työmatkakäytössä, kesäisin käyttämättä)
– 2,5 vuotiaan 1) potkupyörä ja 2) ensimmäinen pyörä odottamassa 3-vuotispäivää.

PIenet huollot osaan tehdä perheen pyöriin itse, mutta mikään mekaanikko en ole. Oikeasti käytössä olleet pyörät on tapana käyttää kerran vuodessa huollossa, eli jonkin verran huoltoihin menee ihan säännöllisesti rahaa.

Arvelisin, että pyöräilyn kokonaisbudjetti on koko perheeltä asettuu luokkaan 30-80 euroa kuussa, mistä kolme neljännestä on enemmän harrastus- kuin liikennemenoa. Tämä siis sillä edellytyksellä, ettei tule ostettua uusia pyöriä tai muita isompia hankintoja (sähköt pyörään?) vuoden aikana.

Tähän mennessä rahaa on mennyt jo pitkälti yli satanen, mikä on vähän uhkaavaa tuon budjettiarvauksen kannalta.

– Tuhdit hiihtokintaat talven pyöräilyihin alennuksesta huolimatta 39 euroa
– Ortliebin reppu työmatkan lenkkipyöräilyyn ja juoksuun 89 euroa
– työkaluja: rengasmuovit 4 euroa ja ketjuöjlyä 7 euroa = 11 euroa
– pyörän talvisuojaksi kokeiluun auton puolipeite 30 euraa, kevytpressu 1, 75 euroa, yht. noin 32 euroa

Näistä sitten voikin pohtia: onko isin työmatkalenkkeilyyn hankitut kintaat ja reppu liikennekuluja? Molemmat kun ovat oikeastaan tarvikkeita yleiseen ulkoiluun… No, merkataan nyt muistiin…

, , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Babboen toimitusjohtaja Epcot Vlugt ja uutuuspyörä Babboe Curve.
Testissä: Babboen tyylikäs uutuuspyörä Curve

Tavarafillari.fi vieraili Hollannissa Babboen pääkonttorilla ja pääsi testaamaan ensimmäisten joukossa uutuuspyörän Curven. Muitakin uutuuksia on tulossa.

Close