Alavalikko

Pyörän kyydissä lapsi oppii liikennettä

lapsi oppii liikennettä pyöräilemällä

Vuosikymmeniä liikennekasvatus oli varoittelua ja pelottelua. Omasta lapsuudesta muistan hyvin liikenteen vaarallisuutta painottavan valistuksen ja kouluopetuksen. Lapsuuteni liikennekasvatus korosti liikenteen vaarallisuutta. Hyviä esimerkkejä pelottelusta löytyy vakkapa Yle Areenasta.

Liikennekasvatusta tekevien piirissä yleistyy nykyisin käsitys, että pelottelun sijaan liikenteessä toimimisen oppii olemalla siinä mukana.

Osa nykylapsista kokee liikenteen auton takapenkiltä, koska heidät kuljetetaan autolla kouluun ja harrastuksiin.

Tai eivät oikeastaan koe. Auton takapenkiltä ei opita liikennesääntöjä, liikenteen yhteispeliä ja erilaisten riskien arviointia. Kun lastaan kuljettaa aina autolla, tulee tahtomattaan tehneeksi  karhunpalveluksen.  Lapsen itse hallitsema elinpiiri jää pieneksi, hyötyliikunta vähiin ja kyky luovia  riskejä täynnä olevassa reaalimaailmassa heikoksi.

Lapsi oppii parhaiten pyöräilmällä itse

Lapsi oppii liikenteessä pyöräilyn kaikista parhaiten pyöräilemällä aikuisen kanssa itse. Lähiympäristöön kannattaa lähteä tutustumaan heti, kun lapsi osaa potkupyörän tai apupyörillä varustetun polkupyörän ohjaamisen ja pysäyttämisen. Lapseni ovat kulkeneet pyörällä päiväkotiin kolmivuotiaasta saakka.

Kun matka on niin pitkä, ettei lapsi suoriudu siitä omalla pyörällään, on pyöräily laatikkopyörällä erittäin hyvä tapa opettaa lapselle liikennettä. Tavarafillarissa lapsi näkee hyvin menosuuntaan ja koska lapsi on etupuolella, hänen kanssaan on helppo keskustella.

Itselläni on kokemusta työpaikkamme työsuhde-Christianiasta. Kun pyörä on meillä, lapset haluavat aina lähteä mukaan esimerkiksi kauppaan, vaikka kaupassa käyminen ei muuten ole heille mitenkään suosikkitekemistä. Ajellessamme juttelemme muun muassa siitä, miten eri liikennetilanteissa pitää toimia.

Miksi ekaluokkalainen ei saa pyöräillä kouluun?

Liikennekasvatuksen varoittelu- ja pelottelukauden valitettava jäänne on koulujen pyöräilykielto alimpien luokkien oppilaille. Työskentelen pyöräilykasvatusprojektissa ja kokemukseni mukaan useimmissa kouluissa koulumatkojen pyöräileminen on kielletty 1-2-luokkalaisilta. Joissakin kouluissa kielto ulottuu kolmasluokkalisiin saakka.

Usein pyöräilykiellolle ei osata sanoa mitään perustetta: asia on niin, kuin se on aina ollut.

Pyöräilykuntien verkosto kampanjoi pyöräilykieltojen poistamiseksi kansallisella Pyöräilyviikolla. Pyörällä kouluun –päivää vietetään 15. toukokuuta. Pyörällä kouluun –päivälle on avattu nettisivut pyorallakouluun.fi, josta löytyy muun muassa vinkkejä pyöräilytapahtumien järjestämiseen. Kampanjassa on mukana Liikenneturva.

Kouluille yksi mahdollisuus ratkaista koulumatkapyöräilyyn liittyviä turvallisuushuolia on organisoida pyöräileviä koulubusseja.

Pyöräilevissä koulubusseissa matka kouluun tai harrastukseen pyöräillään aikuisen johdolla ryhmässä. Yhteistä matkantekoa nimitetään ”bussiksi”, koska matka tehdään ennalta sovitun reitin ja aikataulun mukaan. ”Bussit” kulkevat tapaamispaikkoina toimivien ”pysäkkien” kautta, joista voi liittyä joukkoon. Koulubussitoimintaa pyöritetään esimerkiksi vanhempien, isovanhempien, harrastuksenohjaajien ja opettajien yhteistyönä.

Liikennekasvatus, liikunta ja ympäristöjutut ovat tärkeitä, mutta lopulta tärkeintä on se, että lasten kanssa pyöräily on todellista laatuaikaa. Kevät on mainiota aikaa aloittaa vaikkapa lähikaupunginosiin tutustuminen perheen yhteisillä pyöräretkillä. Evästä, jalkapallo ja vaikkapa leijoja mukaan ja pyörällä liikenteeseen, löytämään aivan uusia reittejä ja paikkoja.

Kirjoittaja on kahden lapsen isä ja työskentelee Pyöräilykuntien verkostossa muun muassa Pyöräilevät ja kävelevät koulubussit -hankkeen projektipäällikkönä sekä yhden päivän viikossa Helsingin Polkupyöräilijöille hankesuunnittelijana.

, , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Ilmakuvauskalusto esillä pyörän kyydissä. Oikeasti kamat pakataan matkan ajaksi turvaan salkuun.
Laatikkopyörä, (ilma)kuvaajan paras kaveri

Kamat kyytiin ja fillarilla keikalle! Laatikkopyörä on hyvä apu urbaanille kuvaajalle. Itse olen käyttänyt sitä syksyllä nelikopterilentojen tukikohtana.

Close