Alavalikko

Tavarafillarin Teppo vuoden 2013 pyöräilijä

Lisää kuvia ja lehdistötiedote postauksen päätteeksi.

Lisää kuvia ja lehdistötiedote postauksen päätteeksi.

Muutama viikko sitten Teppo pyysi minulta pientä palvelusta. Hän oli aika täpinöissään, ja hänen oli selvästi vaikea kertoa asiansa niin, ettei vaikuttaisi liian innostuneelta. Matti Pyöräilykuntien verkostosta oli soittanut ja kertonut, että hänet valittaisiin pian Vuoden pyöräilijäksi.

Teppo pyysi, että kirjoittaisin asiasta postauksen Tavarafillarin blogiin. Totta kai suostuin: olen tuntenut Tepon yli viisi vuotta ja nähnyt, miten hänen innostuksensa pyöräilyyn on syttynyt.

Tämän blogin lukijoille pyöräilijä-Teppo on aika tuttu. Hän kirjoittaa ison osan blogin postauksista, ja isossa osassa niistä hän kertoo itsestään. Siksi kerron tässä lähinnä siitä, mitä muuta Teppo on tehnyt. Tavarafillaria kun tuskin olisi, ellei hän olisi myös tietokonenörtti, uppoutuja ja kirjoittaja.

Teppo perusti ensimmäisen bloginsa 2000-luvun alussa

Teppo ei hirveästi mainosta sitä, että hän on vanha tietokonenörtti. Hän aloitti yliopisto-opintonsa vuosituhannen vaihteessa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Siellä hän perusti ensimmäisen blogintapaisen jo vuonna 2000.

Teppo on siis miettinyt netin julkaisumahdollisuuksia pitkään. Pohdinnan ensimmäinen hedelmä oli Liftari.org-niminen nettisivusto, jolla liftarit jakoivat vinkkejä ja tarinoita tien päältä. Sen sivuun Teppo perusti Pohdiskeleva liftari -bloginsa, jolla julkaistiin myös Tavarafillarin ensimmäiset postaukset. (Tarkemmin Tavarafillarin perustamisesta täällä.)

”Liftari.org oli täsmälleen sama asia kuin Tavarafillari, paitsi se kertoi liftaamisesta”, Teppo sanoo.

”Siinäkin pieneen asiaan sisältyi isoja asioita. Liftari ja pyöräilijä haluavat kumpikin päästä johonkin, mutta liikkumisella on sivuvaikutuksia. Liftari tapaa vieraita ihmisiä, pyöräily taas muuttaa ihmisen tapaa kokea kaupunki.”

Teppo uppoutuu kaikkeen täysillä, mutta usein yhteen asiaan kerrallaan

Teppo on yksi niistä ihmisistä, joiden seurassa kannattaa välttää tiettyjä aiheita, ellei halua sitten keskustella ainoastaan niistä. Nyt se aihe on Tepolle pyöräily, ja nimenomaan pyöräily liikenteenä, ei liikuntana.

Aiemmin Teppo on uppoutunut milloin jousiammuntaan (hän oli varamiehenä joukkueessa, joka voitti juniorien MM-kultaa Ranskassa 1995), milloin tulisirkukseen (hän oli perustamassa Tulikollektiivi Flammaa 2002), milloin töihin (hän on toimittaja).

Jo muutaman vuoden ajan innostuksen aihe on ollut pyöräily. Intoilu alkoi joskus 2007 tai 2008, kun hän vaihtoi kolmivaihteisen Oivansa cyclocrossariin. Jonkun aikaa hän ajoi trikoissa, mutta ensimmäisen lapsen syntymän myötä kiinnostui erityisesti hyötypyöräilystä. Ja kun perheiden hyötypyöräilyn eksperttejä ei hänen tarpeisiinsa löytynyt, hän teki itsestään sellaisen.

Innostuksen määrästä kertoo se, kuinka paljon vapaa-aikaansa Teppo Tavarafillariin käyttää:

”Yhden jutun tekemiseen menee 8-10 tuntia, lisäksi isännöinti, saitin ylläpitäminen ja koepyörien järjestäminen vie toisen työpäivän verran vapaa-aikaa viikossa”, hän sanoo.

”Kotona on totuttu siihen, että hurahdan ja sitten teen vain sitä. Ellen tekisi tätä, tekisin jotain muuta vähintään yhtä typerää. Tätä voi tehdä perheen kanssa!”

Teppo tykkää kertoa asioista ihmisille

Teppo on tosiaan ammatiltaan toimittaja. Hän työskentelee Hesarin kaupunkitoimituksessa (kuten minäkin). Lehteen Teppo kirjoittaa muun muassa – yllätys yllätys – liikenteestä.

Ja siis työpäivän jälkeen hän menee kotiin ja jatkaa tiedonhankintaa ja kirjoittamista. Voisi kuulostaa hullulta tehdä harrastuksekseen samaa, mitä tekee työkseen, mutta:

”Se on sisäänrakennettu ammattivamma, ja syy että olen toimittaja: haluan kertoa ihmisille asioista”, Teppo sanoo. ”Sitä paitsi kirjoittaminen on ihan erilaista. Hesarissa kirjoitan sadoilletuhansille keskenään hyvin erilaisille ihmisille. Täällä yleisönä on Hesariin verrattuna melko pienelle joukko, mutta olemme kaikki innostuneita samasta asiasta. Se on hirveän kiitollinen yleisö. Tuntuu siltä kuin kirjoittaisi kavereilleen.”

Oikeastaan Tavarafillarin lukijoista ei kannattaisi puhua yleisönä, vaan yhteisönä. Tepon lisäksi blogiin on kirjoittanut parikymmentä muuta, lisäksi lukemattomat ovat osallistuneet sivuston tekemiseen keskustelupalstoilla. Moni on myös lainannut pyöräänsä koeajoon jollekin toiselle tavarafillarilaiselle.

”Vaikka sivuston ylläpito on minun harrastukseni, ei tätä juttua olisi ilman muita. On ihmisiä, jotka ovat minua fiksumpia ja jakavat tietämystään keskustelupalstalla. Sitten on niitä, jotka vain piipahtavat. Innostun jokaisesta, ja ellei tätä porukkaa olisi, tekisin jotain muuta.”

Kirjoittaja on Tepon ystävä, työtoveri ja pomo.


Yleisessä jakelussa ollut lehdistötiedote

Tavarafillari.fi -sivuston perustaja valittiin Vuoden pyöräilijäksi 2013

Toimittaja Teppo Moisio on valittu Vuoden 2013 pyöräilijäksi. Perusteluna valinnalle ovat lapsiperheiden pyöräilyn edistämiseen keskittyneen Tavarafillari.fi -sivuston kehittäminen sekä aktiivinen arkipyöräilyn puolesta puhuminen ja kirjoittaminen.

”Tavarafillari.fi syntyi, kun keräsin omaa esikoista odottaessa tietoa pienten lasten kanssa pyöräilystä ja huomasin, että sitä oli vaikea löytää,” Moisio kertoo. ”Pyöräilystä saatavilla oleva tieto on yhä melko kuntoilu- tai ulkoilupainotteista ja itse ajattelen fillaria lähinnä kulkuneuvona. Lastenistuimista, perävaunuista tai perheen arkeen sopivista pyöristä käytävälle keskustelulle ei ollut kunnon foorumia.”

Pyörä on helpoin ja hauskin tapa liikkua kaupungissa. Ei tarvitse olla aikataulujen varassa tai huolehtia pysäkönnistä. Pyörän kyydissä lapsetkin oppivat tuntemaan lähiympäristönsä ja liikenteen säännöt paremmin kuin bussissa tai auton takapenkillä.

Pyörä sopii kulkuvälineeksi hyvin myös perheille. Se laajentaa elinpiiriä ja tekee helpoksi käydä paikoissa, joihin rattailla ja julkisilla olisi työlästä mennä. Lapset kulkevat laatikkopyörän tai perävaunun kuomun alla suojassa sateelta. Isotkin ostokset saa helposti kyytiin. Autoon verrattuna kalleinkin kuormapyörä on erittäin edullinen.

Tavarafillari.fi on pyöräilysivusto ihmisille, jotka voivat pyöräillä joka päivä, mutta eivät silti harrasta pyöräilyä. Sivuston suosio on kasvanut ilahduttavasti. Kävijämäärät ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa, ja laatikkopyörä alkaa olla käsitteenä tuttu jo suurelle osalle kansalaisia.

”Oma toiveeni on, että lasten kanssa pyöräilystä tulisi lähivuosina yhtä normaali ja arkinen asia kuin lasten kanssa autoilusta. Ohjeita perhepyöräilyyn voisi jakaa vaikkapa äitiyspakkauksen mukana, kuten nyt annetaan ohjeita lasten kanssa autoiluun,” vuoden pyöräilijä visioi.

Teppo Moisio työskentelee toimittajana Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksessa. Tavarafillari.fi on hänen vapaa-ajan projektinsa. Aiemmin Vuoden pyöräilijöiksi on valittu mm. Mikko ”Peltsi” Peltola 2007, Osmo Soininvaara 2008, Hannu-Pekka Björkman 2009, Oras Tynkkynen 2010, Lauri Tähkä 2011 ja Kaisa Leka 2012.

Vuoden pyöräilijä 2013 -diplomi ja 300 € lahjakortti polkupyöräliikkeeseen luovutetaan Teppo Moisiolle lauantaina 11.5. klo 16.40 Fillarikansa juhlii! –tapahtumassa Helsingissä (Teurastamo, Työpajankatu 2).

Vuoden pyöräilijän nimeää Suomi Pyöräilee –yhteistyötoimikunta, jossa ovat mukana Pyöräilykuntien verkosto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, liikenne- ja viestintäministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin Polkupyöräilijät ry, Suomen Retkeilymajajärjestö ry, Suomen Latu ry, Helsingin kaupunki, Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto ry, Invalidiliitto ry, Suomen Polkupyöräteollisuusyhdistys ry, Helkama Velox Oy, Tunturi Hellberg Oy sekä Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeet ry.

Lisätietoja:

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry
[email protected], 040 419 4555

Teppo Moisio, [email protected], puh. 040 350 2057

www.tavarafillari.fi
www.poljin.fi

Lehdistökuvat

Alla olevat kuvat ovat ilman eri korvausta käytettävissä Vuoden pyöräilijä 2013 -uutisoinnin yhteydessä. Kuvissa Teppo Moisio poikansa Nuutin kanssa. Kuvaa klikkaamalla aukeaa täysresoluutiokuva (Koot vaihtelevat 1,6-4,7MB).

_H6R7959 copy

_H6R8115 copy

Lisää kuvia ja lehdistötiedote postauksen päätteeksi.

_H6R8067 copy

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Valmiina lähtöön
Kuvareppari: Perhepyörällä Turun saaristoreitillä ja vähän Tukholmassakin

Berghällin perhe polkaisi kahden lapsen kanssa unohtumattomalle laatikkopyöräretkelle Helsingistä Turkuun ja Tukholmaan.

Close