Alavalikko

Niin pitkälle kuin ketjua riittää

Löysin pyöräilyn uudestaan sitten lapsuuden täysin sattumalta kesällä 2009. Tai pikemminkin parinkympin kippurasarvinen pyörä löysi minut sattumalta kierrätyskeskuksessa.

Vuonna 2010 päätin pyrkiä tekemään suurimman osan alle 10 kilometrin matkoista pyörällä. Syksyllä talvivarustelukierteeseen meni yhtä paljon rahaa kuin muutamaan tankilliseen bensaa.

Ja kun pyörätielle oli kerran lähdetty, niin polkupyörällä oli helppo lähteä asiakaskäynneillekin. Huomasin erottuvani muista konsulteista myönteisesti: minun ei tarvinnut päteä kalliilla autolla, vaan olin muuttunut pyöräileväksi konsultiksi. Asiakkaitani se ei tuntunut häiritsevän, päinvastoin.

Asiakkaat ihmettelivät hyväntahtoisesti. Eräskin johtaja totesi leikillisesti tullessani sopimaan Venäjän vientiprojektin seuraavista vaiheista kevättalven aamuna parta huurussa ja kypärä kainalossa: ”Onkos sinulla synteettiset öljyt pyörässäsi?”

Pakkasta oli silloin viitisentoista astetta. Muuan viestintäkonsultti oli kehunut, että kannattaa tuoda neuvotteluihin jäänmurtaja. Nyt jäänmurtajalla ajoi asiakkaani. Pyöräily voi olla eduksi liiketoiminnassa.

Kesällä 2012 syntyi tyttö. Olin nähnyt Rotterdamissa käydessäni laatikkopyöriä ja päässyt sellaista ihmettä kokeilemaankin. Samanlainen piti saada meillekin.

Talvisen Kuusankosken vähistä jalankulkijoista niin moni oli saada kaularangan muljahduksen käydessämme ensimmäisiä kertoja keskustassa laatikkopyörällä, että ilmeinen mainostila piti hyödyntää.

Niinpä poljin eräänä tammikuisena aamuna laatikkopyörämme mainosteippausfirmaan, jossa laatikkoon kiinnitettiin isot firman mainokset.

– Tämähän olisi meillekin kätevä keskustan töihin, totesivat firman pojat, varsinkin kun kuulivat isommista kolmipyöristä.

Laatikkopyörä merkitsi meille uudenlaista vapautta. Ensimmäisenä lapsellisena talvena auton päällä saattoi olla likemmäs metrinen hanki. Pihasta oli helpompi lähteä laatikkopyörällä kuin raapata auton laseja joka pysähdyksen jälkeen.

Kevään korvalla tyttö alkoi kulkea satunnaisesti kanssani asiakaskäynneillä, pitihän äiti päästää välillä omiin puuhiinsa.

– Olette te aika hippejä, kommentoi muuan asiakkaani poljettuamme 15 kilometriä tapaamiseen.

Tyttö hymyili laatikosta takaisin.

Samoihin aikoihin neljän – viiden vanha tyttö valisti meitä kirjaston satutunnilla:

– Ei talvella voi pyöräillä.

Ei, jos vanhemmat eivät usko sitä mahdolliseksi. Moni kummasteli, että miten uskallan pyöräillä talvella – ja vielä lapsen kanssa.

-Etkö pelkää kaatuvanne?

Kehuin nastoja. Jätin mainitsematta, että enemmän minua hirvittää autoilla talvella, kun luistoneston hulluiksi tekemät ja hirviä pelkäämättömät henritoivoset kaahaavat pimeillä ja jäisillä maanteillä turvaväleittä.

Laatikkopyörästä on moneen. Sillä voi kuljettaa mitä nyt laatikkoon sattuu sopimaan. Sillä voi lähteä koko perheen pyöräretkelle. Sillä pääsee kauppaan ja kirjastoon. Sillä voi viedä paperit, metallit ja lasit kierrätykseen. Siihen voi kiinnittää yrityksen mainokset. Asiakkaani voi ihmetellä kun pakkaan läppärilaukun ja tytön laatikkoon neuvottelujen jälkeen ja lähden polkemaan takaisin kotiin.

Mutta ennen kaikkea laatikkopyörä tarkoittaa vapautta. Emme juutu ruuhkiin, emme kiihdytä ilmastonmuutosta, emme joudu maksamaan väliaikaisista pysyviksi muuttuneita auton käyttömaksuja tai -veroja, emmekä joudu peippailemaan pitkin katuja etsiessämme parkkipaikkaa. Eikä asiakaskäynnille pyöräilevän yrittäjän tarvitse silittää kauluspaitaa. Sellaisesta vapaudesta autoilija voi vain haaveilla.

Parasta laatikkopyörässä on se, että näen kun tyttöni kiljahtelee ensin riemusta hurjissa routaheitoissa kurvaillessamme talven asfalttiin avaamien kanjoneiden lomitse ja vaipuu rauhalliseen uneen.

, , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Filibus Transporter-5
Filibus Transportbike – nelihenkisen tamperelaisperheen näppärä boksipyörä

Filibus Transportbike on Bakfiets Cargobiken tyyppistä pitkää laatikkopyörää ketterämpi ja kevyempi kaupunkipyörä. Lastenistuimen kanssa sillä kuljettaa kuitenkin ongelmitta kaksi lasta,...

Close