Alavalikko

Vinkki: Säilytä laatikkopyörääsi kuin hollantilaiset – ulkona

Suomessa elää sitkeänä käsitys, että polkupyörää pitäisi säilyttää sisällä. Epäilen kahta pääsyyllistä: Pyöräilystä tuli 1970-luvulla pikemminkin urheilua kuin liikennettä, ja viime vuosina pyöristä on tullut viimeisen päälle trimmattuja sporttipelejä. Toinen epäilty ovat heikkolaatuiset markettipyörät, jotka ruostuvat ensimmäisen sateen tullen piloille.

Käyttöpyörä ei kuitenkaan ole urheilupyörä. Jos sallitte, autovertaus: Kilpaformulaa olisi tyhmä säilyttää pihalla sään armoilla, mutta Skodan farmariautoa olisi tyhmää olla hankkimatta vain sillä perusteella, että sille ei ole lämmintä sisätallia öiksi.

Laadukasta laatikkopyörää voi säilyttää taivasalla siinä missä autoakin.

Hyvät käyttöpyörät tehdään niin, että ne kestävät säilytystä ulkona. Hollannissa juttelin tästä sekä Babboen että Bakfietsin toimitusjohtajien kanssa, ja molemmat sanoivat samaa: pyörät tehdään niin, että ne eivät sateesta mene piloille.

Syy on ihan selvä: iso laatikkopyörä vie niin paljon tilaa, ettei sitä oikein sisäsäilytykseen edes saisi. Hollannissa kaikki säilyttävät pyöriään ulkona. Ettekö usko? No, tässä muutama kuva Amsterdamin-reissulta.

Mutta toki, tietenkin, pyörä tykkää enemmän sisä- kuin ulkosäilytyksestä – ihan kuten autokin. Ulkosäilytyksessäkin voi olla hyvä idea panna pidemmän yhtäjaksoisen paikallaan seisomisen ajaksi pyörän päälle suojapressu. Tätä suositeltiin Bakfietsin tehtaallakin.

Pressuksi käy ihan tavallinen kevytpeite, mutta fillarivalmistajilta saa myös oman pyörän muotoon ommeltuja suojakankaita. (Babboen pressun saa muuten kaupanpäällisinä, kun ostaa Babboen Tavafarillarin alennuskoodilla.) Ne voivat olla helpompia asetella. Testaamme ja palaamme asiaan syksymmällä, kun talvisäilytysvinkkien aika lähestyy.

Tosin meidän ensimmäinen Bakfietsimme oli ulkona kaksi ja puoli vuotta kesät talvet ilman, että siihen tuli mitään merkkejä ruosteesta. Samat sävelet kavereiden Christianian kanssa. Kyllä ne Suomessakin ulkosäilytystä kestävät.

Tämä on muuten yksi syy, miksi suhtaudun halpis-tavarafillareihin varauksellisesti. Todisteita ei ole, mutta epäilys on vahva: halpa ei kestä yhtä hyvin säätä.

Psst: muista myös lukita pyöräsi kunnolla.

Kirjoittaja vieraili huhtikuussa 2013 Hollannissa, jotta pystyisi kertomaan Tavarafillari.fissä, miten asiat oikeasti ovat. Tämän tekivät mahdolliseksi sivuston mainos- ja paitamyynnistä saadut tulot.

, , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
unet bakfietsissa
Video: Laatikkopyörällä höyhensaarille

Pyöräilyn tasaisessa tärinässä uni tulee pienelle ihmiselle ennen pitkää. Vanerilaatikon pohjalla mahtuu nukkumaan kaksikin lasta, ja matka voi jatkua pienten...

Close