Alavalikko

Näin suojaat laatikkopyörän lumelta

Bakfiets ja pressu-2

 

No nyt sitä vihdoin tuli, lunta! Lumi on tietenkin perheelle kiva juttu, kun muksut pääsevät pulkkamäkeen ja rakentamaan lumilinnoja, mutta perhepyöräilyn kannalta, no, eihän se varsinaisesti hommaa helpota.

Laatikkopyörä on iso vehje, eikä se mahdu tavalliseen pyöräkellariin. Se ei ole kuitenkaan mikään este pyörän hankkimiselle tai käytölle – ainakin laadukkaammat laatikkopyörät tehdään kestämään ulkosäilytystä, koska valmistajatkin tietävät, että niitä on käytännössä pakko säilyttää ulkona.

Ensimmäiset talvemme meidän ensimmäinen tavarafillarimme vietti täysin taivasalla.  Se selvisi siitä mainiosti. Ainoat ongelmat olivat liikkeelle lähdön vaatimat lumityöt sekä jarru- ja vaihdevaijerit jumittava sulamisvesi vaijerinkuorien sisällä.

Bakfiets ja pressuMolempiin tepsii sama, varsin kohtuuhintainen apuväline: pyöräpressu. Meidän pressumme on saatu testiin ja käyttöön Babboelta, mutta vastaavia pressuja on myös muilta valmistajilta.

Ideahan on perin simppeli ja autoistakin tuttu: Pyörä peitetään pihassa seisottamisen ajaksi – eli yöksi – pressulla. Kun aamulla lähdetään taas liikenteeseen, lumet yksinkertaisesti ravistellaan pressun päältä, pressu taitellaan mukaan ja lähdetään liikkeelle.

Pressu vähentää tarvetta tehdä lumitöitä, minkä lisäksi pakkasilla se ehkäiseen kuomun huurtumista. Lapset tykkäävät, kun kuomun alta näkee ulos – huurteisella kuomulla ajaminen aiheutti ainakin meillä nurinaa.

Bakfiets ja pressu-3Lisäksi uskoisin, että pressusta on apua myös vaijereiden jäätymiseen. Ainakin meillä vaijerit ovat jäätyneet, kun pyörän päällä ollut lumi on sulanut, vesi valunut kahvoista vaijerinkuoren sisään ja jäätynyt seuraavilla pakkasilla. Pressun ansiosta kahvojen päällä ei ole kummemmin lunta, joten myös vaijerinkuorien sisään hiipivän veden vaara on pienempi. (Muita vinkkejä vaijeriongelmaan löytyy keskustelupalstalta.)

Babboen pressu on varsin pätevän oloinen näin puolen talven kokeilulla. Muoto on passeli pitkälle kaksipyöräiselle laatikkopyörälle, kuten Babboe Citylle, Bakfiets Cargobike Longille tai Christiania 2Wheelerille. Tykkään etenkin siitä, että pressu on ajateltu käytettäväksi kuomun kanssa, koska käytännössä kuomu on näin talvella pakollinen varuste jäätävän viiman takia.

Bakfiets ja pressu-4

Pressu taittuu pieneen tilaan. Samaan sivulaukkuun mahtuvat sekä pyörän että kuljettajan sadetakki.

Pressu on muotoon leikattua ja ommeltua kevytpeitettä. En usko, että se kestää kauan käyttöä, mutta kääntöpuolena se on kevyt ja taittuu pieneen tilaan. Vastaava olisi varmasti melko helppo tehdä itsekin, jos olisi käsistään näppärä ja rahapulassa. Babboen ”pyjama” maksaa noin 50 euroa, raaka-aineet (yksi tai kaksi isoa kevytpeitettä ja purjerenkaat) saisi hypermarketista kympillä tai kahdella.

Babboen ajatus siitä, että pressu kiinnitettäisiin päivästä toiseen purjerenkaiden läpi pujotettavalla pyykkinarulla on kuitenkin jostain toisesta maailmasta. Me olemme käyttäneet yhtä keskiön eteen kieputettua mustekalaa, jonka koukut pujotamme keskimmäisten purjerenkaiden läpi. Hyvin pysyy paikallaan.

Kiinnittämättä pressu lähtee pienenkin tuulen matkaan. Kokeiltu on.

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Kaksi Laatikkopyörää Arabianrannassa
Tapahtumat: Fiilistele perhefillariretkellä, testaa koeajopäivänä!

Kesätapahtumat tulevat. Oletko valmis?

Close