Alavalikko

Miten koira kulkee polkupyörän kyydissä?

Pieni koira kulkee vaikka ihan tavallisessa polkupyörän korissa.

Pieni koira kulkee vaikka ihan tavallisessa polkupyörän korissa.

Olisi mukava lähteä koiran kanssa kylään 10 kilometrin päähän, mutta moinen matka olisi lemmikille liikaa. Mikä neuvoksi?

Asiaa tuntemattomalle ajatus koiran kuljettamisesta pyörällä voi tuntua hassulta – kulkeehan se koira omilla jaloillaankin. Mutta jos koiran saa kyytiin, voi lenkkeilymaastoja vaihtaa ja lähteä paikkoihin, joihin koira ei itse jakaisi juosta. Vieväthän ihmiset lemmikkejä koirapuistoihin autoillakin.

Koira kulkee pyöränkin kyydissä, jos se vain pysyy aloillaan. Ratkaisuja on jotakuinkin yhtä monta kuin tavaran- ja lastenkuljetukseenkin, ja sopivin riippuu pitkälti koiran koosta, luonteesta ja kulkupeliin käytettävissä olevasta rahasta.

Koira koriin ja menoksi!

Aumüllerin koirankuljetuskori.

Aumüllerin koirankuljetuskori.

Pienen, rauhallisen koiran voi hyvin kuljettaa polkupyörän ohjaustankoon kiinnitettävässä korissa. Ihan tavallinenkin polkupyörän kori käy, mutta koirille tehdään myös omia kuljetuskoreja polkupyöriin. Koirakori on usein pehmustettu, ja siihen voi saada myös häkin estämään koiran hyppäämisen pois kyydistä. Lemmikkikoreja saa sekä kuskin eteen että taakse asennettavina. Esimerkiksi saksalainen Aumüller tekee lemmikinkuljetuskoreja polkupyöriin.

Kori on kuljettamiseen ilman muuta kevein vaihtoehto. Jos koira on kokoluokkaa kissa, se kyydissä viihtyy ja oma kantti koiran korittelun kestää, niin tästä on hyvä lähteä.

Kovin isolle koiralle korikuljetus ei käy. Lisäpaino ohjaustangossa tekee ohjaamisesta myös hivenen hankalampaa, joten koiran kuljettaminen korissa kysyy karvan verran tottumusta myös kuskilta.

Tavallisen pyöränkorin saa parilla kympillä. Koiran kuljetukseen kannattaa hankkia kori, joka kiinnittyy pyörään tukevasti –  siis ohjaustangon lisäksi eturenkaan akseliin tai etuhaarukkaan. Pelkillä lenkeillä tankoon kiinnittyvään koriin ei koiraa kannata lastata, sillä se putoaa turhan helposti kyydistä.

Koirien kuljetukseen tehdyt korit maksavat noin 60 euroa, joskin vaihtelua on paljon.

Perävaunussa ei sade haittaa

Croozerin koirankuljetusvaunu. Pyörän perään ja menoksi!

Croozerin koirankuljetusvaunu.

Lemmikkien kuljettamiseen tehdään myös polkupyörän perävaunuja.

Perävaunu on muutama plussa korikuljetukseen verrattuna. Perävaunuun voi ottaa isomman koiran kuin pyörän koriin, ja pienemmällekin koiralle perävaunussa on enemmän tilaa. Vaunussa on yleensä sateelta suojaava pressu, joten koira ei kastu, vaikka fillarilla pitäisi lähteä liikkeelle sateella.

Perävaunu kulkee polkupyörän perässä huomaamattomasti. Paino toki tuntuu ylämäissä, mutta muuten pyörä on melkolailla yhtä helppo ajaa kuin ilman koko koiraa.

Koiran perävaunuun pätee sama pluspuoli kuin lasten perävaunuunkin: Pienessä vauhdissa se pysyy pystyssä, vaikka kuski kaatuisi kuljettavalla pyörällä. Perävaunu on siis korikuljetukseen verrattuna lemmikin turva tumpelolta kuskilta.

Lemmikkien kuljettamiseen tarkoitetut polkupyörien perävaunut maksavat 120 eurosta ylöspäin. Kuvan Croozer dog on hinnaltaan noin 300 euroa.

Laatikkopyörä koiralle

Laatikkopyörään mahtuvat sekä koira että lapset.

Laatikkopyörään mahtuvat sekä koira että lapset.

Iso koira ei perävaunussakaan oikein kulje, mutta vielä on toivoa: Koiraa voi kuljettaa laatikkopyörällä.

Laatikkopyörällä voi kuljettaa 50-100 kilon lasteja, eli isompikin karvakorva kulkee kyydissä surutta – ja mukaan mahtuu koiran lisäksi muutakin tarpeellista, kuten vaikkapa ostoksia kotimatkalta. Tai sitten kyytiin voi vastata vaikka pikkukoirien lauman.

Ainakin Bakfiets.nl:n Cargobikeen on myös saatavilla koirahäkki, joka pitää koiran kyydissä vaikka haluja poistumiseen olisi.

Babboella on oma mallinsa koirien kuljetukseen, tukeva kolmipyöräinen Babboe Dog. (Muistathan, että Babboen pyöristä Tavarafillari.fin lukijat saavat alennuksen?)

Laatikkopyörän heikoin puoli on sen hinta – kelvollisten pyörien hinnat alkavat 1500 eurosta. Toisaalta laatikkopyörä käy moneen muuhunkin käyttöön kuin vain koiran kuljetukseen – sillä saa hoidettua kauppareissut ja kuskattua multasäkit viljelypalstalle.

Lisää vinkkejä? Kerro toki!

Rehellisyyden nimissä kirjoitan tätä juttua ilman omaa kokemusta, yleisön pyynnöstä. Olen kuljettanut korissa, perävaunussa ja laatikkopyörällä lapsia ja tavaraa, mutten koskaan eläimiä.

Jos sinulla on kokemusta koirien kuljettamisesta fillarilla tai vinkki jaettavaksi, kerro siitä ihmeessä muillekin!

Koiran kuljetuksesta on keskusteltu Tavarafillarin palstalla jo aiemmin. Hyvässä ketjussa on paljon vinkkejä ja videoita, joten liitän sen kommenttiketjuksi suoraan tämän postauksen perään.

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Bakfietsissa kulkee jo testiajossa kaksi lasta. Tämä kuva on Energiatehtaan koeajotapahtumasta 2011.
Arvio: Bakfiets CargoBike Long -perhepyörä

Bakfiets on perhepyörien Cadillac. Siinä yhdistyvät laatu, klassinen muotoilu, fiksut ratkaisut ja hyvä fiilis.

Close