Alavalikko

Vinkkejä lasten kanssa pyöräilyn aloittamiseen

Lasten kuljettaminen pyörällä on hauskaa, helppoa ja turvallista. Aloittaa kannattaa siitä, mikä tuntuu helpoimmalta, hauskimmalta ja turvallisimmalta.

Lasten kuljettaminen pyörällä on hauskaa, helppoa ja turvallista. Aloittaa kannattaa siitä, mikä tuntuu helpoimmalta, hauskimmalta ja turvallisimmalta.

Pyöräily lasten kanssa on helppoa, hauskaa  ja turvallista. Jos pyörällä on polkenut aikuisiälläkin säännöllisesti, lasten kanssa pyöräilyn aloittaminen onnistuu helposti – lastenistuin tai perävaunu  kiinni pyörään ja menoksi.

Jos edellisestä pyöräilykerrasta on kuitenkin paljon aikaa, voi liikkeelle lähtö jännittää.

Siksi kannattaakin aloittaa siitä, mikä tuntuu helpolta, hauskalta ja turvalliselta – ja siirtyä uuteen askel kerrallaan. Osalle lapsen ottaminen mukaan kaupunkipyöräilyyn on yksi pieni askel, joillekin suuri harppaus uuteen tapaan liikkua. Jälkimmäisessä tapauksessa yhden harppauksen sijaan kannattaa ottaa monta pientä askelta.

Ensikokemus on tärkeä. Jos se menee vanhemman ja lapsen hermoillessa, kynnys lähteä toista kertaa pyörällä liikkeelle voi nousta korkeaksi.

Tässä muutama vinkki, joilla arempikin kuski saa mukavan alun lasten kanssa pyöräilyyn.

Totuttele pyörään ensin ilman lasta

Okei, tämä vinkkisikermä lähtee oletuksesta, että kaikki ovat lapsena oppineet ajamaan pyörällä, mutta edellisestä kerrasta voi olla jo pitkä tovi.

Jos et ole pyöräillyt aikoihin, aloita totuttelemalla ensin pyörään ilman lasta. Lapsi on yksi asia lisää häiritsemään keskittymistä, joten fillaria kannattaa tauon jälkeen kokeilla ensimmäisen kerran ilman lasta.

Kun tunnet olosi itse mukavaksi pyörän kanssa, voit keskittyä myös siihen, että lapsella on mukavaa. Joillekin totutteluksi voi riittää muutaman kymmenen metrin kokeilupolkaisu, mutta ota tähän niin paljon aikaa kuin tarvitset. Polje itseksesi vaikka pari viikkoa työmatkoja ennen lapsen ottamista kyytiin.

Aloita ilman kiirettä ja tutussa ympäristössä

Ihan ensimmäiset kokeilureissut kannattaa tehdä tutussa, rauhallisessa ympäristössä. Kodin lähellä kulkevat ulkoilureitit sopivat tähän hyvin, Hämeentien bussikaista ei.

Tämä pätee sekä ilman lasta että lapsen kanssa pyöräilyyn.

Kun olo  fillarin kanssa tuntuu turvalliselta hiljaisella ulkoiluväylällä, voi lähteä harjoittelemaan ajamista vilkkaamman liikenteen sekaan.

Kokeile lastenkuljetusta ilman lasta

Aiotpa sitten kuljettaa lastasi lastenistuimessa, peräkärryssä tai laatikkopyörässä, tee ensimmäiset kokeilut uudella menopelilläsi ilman lasta. Näin saat kokemusta ja itseluottamusta, jotta lapsen kanssa liikkeelle lähtö tuntuu alusta asti turvalliselta.

Lastatun pyörän ajaminen on erilaista kuin tyhjän pyörän polkeminen. Kymmenen kiloa lastenistuimessa muuttaa tavallisen pyörän ajotuntumaa, ja peräkärryn mittasuhteet kannattaa tehdä itselleen tutuksi ennen lapsen lastaamista kyytiin.

Lapsen kanssa kulkemista voi matkia lastaamalla lastenistuimen, peräkärryn tai laatikkopyörän kyytiin täyden, kymmenen tai viidentoista kilon ostoskassin.

Pidä ensimmäiset lapsen kanssa ajelut lyhyinä

Lapsenkin pitää totutella kyydissä istumiseen. Osalle se on helppoa, ja suuri osa lapsista nauttii pyörän kyydissä istumisesta.

Kun lähdet ensimmäisiä kertoja lapsen kanssa pyöräilemään, ota määränpääksi lähileikkipuisto tai -kauppa.

Pyörän kyydistä on mukava katsella maisemia, mutta pitkät matkat ovat lapselle helposti tylsää istuskelua. Kun ensimmäiset kokemukset pyörän kyydissä istumisesta ovat kivoja reissuja hauskoihin paikkoihin, lapsi tulee vastaisuudessakin mieluummin pyörän kyytiin.

Pyörän kyytiin tottunut lapsi istuu kiltisti pitkiäkin matkoja. Silloinkin kannattaa kuitenkin pitää taukoja, sillä loputon paikallaan istuminen ei ole hyvästä – tapahtui se sitten sohvalla, auton turvaistuimessa tai pyörän kyydissä.

Opettele ajamaan liikenteessä

Kun tarkoitus on kuljettaa lasta pyörällä kaupungissa, liikennesääntöjen on syytä olla hallussa. Kaupungissa on liikkeellä muitakin, ja sääntöjen tarkoitus on helpottaa yhteispeliä.

Pidemmän päälle olennaista on myös, että pystyt liikkumaan ajoradalla autojen joukossa, kun pyörätietä ei ole. Muuten joudut taluttelemaan pyörää jalkakäytävillä, mikä vie paljon pyöräilyn näppäryydestä ja ilosta.

Ajoradalla pyöräily on helppoa ja turvallista – autoilijat eivät halua ajaa pyöräilijän päälle ja osaavat liikennesäännöt varsin hyvin verrattuna jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin –  mutta suurten autojen seassa pyöräily voi tottumattomalle olla aluksi pelottava juttu.

Pyöräilyjärjestöt ja -seurat järjestävät ainakin Helsingissä, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella  katuajokursseja, joiden tarkoitus on kerrata liikennesääntöjä  ja totutella ajoradalla ajamiseen kaupungissa. Niille osallistuminen on hyvä idea kokeneemmallekin kuskille.

Mikä on sinun vinkkisi?

Tässä ovat ohjeet, joita olen vinkannut pyöräilystä uudelleen kiinnostuneille tuttaville. Jos sinulla on lisävinkkejä, kerro ne ihmeessä kommenteissa!

, ,

One Response to Vinkkejä lasten kanssa pyöräilyn aloittamiseen

  1. Kirsi 18.6.2014 at 09:22 #

    Lisäksi aina kun on uusi kuljetuslaite kyseessä, kannattaa varmistua että osaa käyttää sitä. Kerran olen aamulla auttanut lapsen pois Hamaxin istuimesta päiväkodin pihassa, kun lapsen äiti ei osannut avata tai saanut turvavöitä auki. Siinä alkoi pieni paniikki jo iskeä kyseiseen äitiin.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
BIlteman lastenistuin on ihan asiansa ajava peli, mutta halpa hinta kyllä tuntuu ja näkyy yksityiskohdissa.
Arvio: Bilteman lastenistuin

Bilteman myymä lastenistuin ei ole hinnalla pilattu. Sitä saa mitä tilaa, mutta kyllä tässä lapsi paremmin kulkee kuin tarakalla.

Close