Alavalikko

Sähköavusteinen tavarafillari toimii mainiosti taloyhtiön kimppapyöränä

Touho2281Jyväskylässä kokeiltiin viime kesänä, kuinka sähköavusteinen lastipyörä toimii taloyhtiössä asukkaiden kimppapyöränä. Kokeilussa oli mukana yhteensä kuusi taloyhtiötä, joissa lastipyörä kiersi 2-3 viikon kokeilujaksoilla. Ainutlaatuinen kokeilu osoitti, että sähköpyörä toimii mainiosti yhteiskäyttöpyöränä taloyhtiössä, ja lastipyöräily sopii kaikenikäisille: nuorin kyytiläinen oli 1-vuotias ja vanhin ajaja 79-vuotias. Yhteiskäyttö asukkaiden kesken sujui ongelmitta: pyöränavaimen sai käyttöönsä avainsäilöstä numerokoodilla, ja pyörän sai varata ennakkoon käyttöönsä varauskalenterin kautta.

– Pyörä oli loistava apu ylämäissä sekä tavaroiden kuljetuksessa. Pyöräilin Jyväskylästä Laukaaseen ja takaisin, yhteensä 55 km, ja akku riitti hyvin koko matkalle, kertoi Aatoksenkatu 6:n pilottitaloyhtiön asukas, 79-vuotias Eino Korhonen.

Pyörällä ajettiin kokeilun aikana satoja kilometrejä ja säästetty samalla kymmeniä kiloja hiilidioksidipäästöjä verrattuna siihen, että sama matka olisi kuljettu autolla. Lastipyörällä hoituivat kätevästi monenlaiset kuljetustarpeet. Eniten pyörää käytettiin taloyhtiöissä, joissa asui paljon pikkulapsiperheitä.

– Kokeilun aikana kävimme pyörällä muun muassa puutarhamyymälässä taimiostoksilla sekä ruokaostoksilla. Meno oli kevyttä sähköavustuksen ansiosta, ja kauppareissulla lapset lauleskelivat kuomun alla koko matkan, sanoi Lyhdekatu 4:ssa asuva Mikko Simula.pyörä

Valajankatu 1:n asukkaat ihastuivat kimppapyörään: ” Mäet ei tunnu missään, ihana pyörä!”

Pyöränä kokeilussa oli Liikkuvasta Laatikosta hankittu sähköavusteinen Workcycles Cargobike Short, joka oli varusteltu tarpeellisilla varusteilla: suojakuomulla, laatikon peitteellä, pyörälaukuilla, sidontakoukuilla, joihin suurenkin lastin saa sidottua kiinni sekä suojapressulla, jolla koko pyörän sai suojattua silloin kun se ei ollut käytössä.

Kokeilun päätteeksi yksi taloyhtiöistä, asunto-osakeyhtiö Jyväskylän Valajankatu 1, sai pyörän pysyvästi käyttöönsä. Valajankadulla pyörä oli kokeilujaksolla kovassa käytössä, parhaimmillaan pyörää käytti kolmekin perhettä saman päivän aikana. Pyörälle on nyt tehty sähköinen google-varauskalenteri paperisen kalenterin tilalle ja pyörän akulla on oma latauspiste taloyhtiön kellarissa, jossa säilytetään myös muita pyörän varusteita ja tarvikkeita. Pyörän kunnossapidosta ja huolloista sovitaan jatkossa yhtiökokouksissa.

– Kimppapyörä madalsi kynnystä hoitaa asioita pyöräillen. Yhteiskäyttöpyörä vähensi autollisten perheiden auton käyttöä, toisaalta pyörä laajensi autottomien asukkaiden elämänpiiriä. Lisäksi pyörällä oli positiivinen vaikutus taloyhtiön yhteishenkeen ja yhteisöllisyyteen. Pyöräkokeilun innostamana taloyhtiölle perustettiin myös Facebook-yhteisö, jossa on ollut vilkasta viestittelyä niin taloyhtiön yhteisten asioiden kehittämisen kannalta kuin myös etsitty hiekkalaatikkoseuraa, summasi Valajankatu 1:n asukas Susanna Ylinen taloyhtiön kokemuksia lastipyörän käytöstä.

Kokeilijoiden kommentteja pyörästä:
”Laiskemmalle oikeasti vaihtoehto autolle.” – Hansu ja Vertti 1v
”Laatikkopyörä on mainio kauppakassi markettireissuilla.” – Salla
”Kävimme keskustassa. Mäet ei tunnu missään, ihana pyörä!” – Susanna ja Alpo 2v
”Leikkipuisto, huviajelu ja automarketkeikka – kaikki yhdellä reissulla kepeästi polkien.” – Tuomas ja Alma 2 v
”Pyörä on kiva koska ei kastu ja äiti kuulee meidät!” – Minttu 7vlastipyörä valajankadulla

Jyväskylässä avautuu kesällä kaikille avoin lastipyörälainaamo

Kokeilu oli osa Sitran ja Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n yhteistä Resurssiviisas asuminen -pilottihanketta. Kimppapyöräkokeilun tavoitteena oli vähentää asukkaiden autoilun tarvetta ja lisätä pyöräilyä sekä edistää jakamistaloutta luomalla kokeilun avulla toimintamalli taloyhtiön kimppapyörän käytölle. Lisää hankkeesta ja kimppapyöräkokeilusta voi lukea osoitteesta www.japary.fi/asuviisaasti.

Kokeilusta saadut hyvät kokemukset poikivat myös jatkoa: ensi kesänä Jyväskylässä kokeillaan, kuinka toimii kaikille avoin lastipyörälainaamo, josta kuka tahansa voi lainata tavarafillarin itselleen maksutta muutamaksi päiväksi. Lastipyörälainaamo perustetaan Liikenneviraston myöntämän liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen tuella, ja siitä voi lukea myöhemmin lisää JAPA ry:n sivuilta osoitteesta www.japary.fi.pyörä2

Kimppapyörä omaan taloyhtiöön?

Kokeilu osoitti, että sähköavusteinen tavarafillari toimii mainiosti kimppapyöränä taloyhtiössä. Jos kimppapyörän hankinta omaan taloyhtiöön alkaa kiinnostaa, kannattaa lähteä liikkeelle keskustelemalla asiasta naapureiden kanssa ja viemällä asia eteenpäin taloyhtiön hallitukselle tai yhtiökokoukseen. Suunnittelussa voi olla hyötyä seuraavista vinkeistä:

1. Selvittäkää, millaiselle pyörälle olisi eniten tarvetta teidän taloyhtiössänne: lastipyörälle, sähköpyörälle, tavalliselle fillarille vai kenties pyörän peräkärrylle? Erityisesti lastipyörään hankintaan hyviä vinkkejä löytyy osoitteesta www.tavarafillari.fi.

2. Koeajakaa erilaisia vaihtoehtoja.

3. Miettikää etukäteen, missä pyörää säilytetään ja sähköpyörän akku ladataan.

4. Hankkikaa laadukas pyörä, joka kestää kovaakin käyttöä. Muistakaa myös tarvittavat varusteet kuten lukko ja pyöränpumppu.

5. Valitkaa asukkaista yhteyshenkilö(t), jotka vastaavat esimerkiksi pyörän vuosihuolloista.

6. Sopikaa pelisäännöt pyörän käytölle. Kirjalliset ohjeet ovat hyvät.

7. Varauskalenteri voi olla paperinen tai sähköinen (esimerkiksi ilmainen Googlen kalenteri toimii hyvin).

8. Pyörälle kannattaa olla oma huoltovihko, johon voi merkitä vuosihuollot, korjaukset ja muut kommentit pyörästä.

9. Opastakaa asukkaat pyörän käyttöön.

Näillä eväillä pääsee alkuun yhteiskäyttöpyörän hankkimisessa taloyhtiöön. Toivottavasti kimppapyörästä innostutaan Valajankatu 1:n tavoin muissakin taloyhtiöissä ympäri Suomen! Taloyhtiön yhteinen kimppapyörä on monin tavoin hyvä ratkaisu, niin asukkaan kuin taloyhtiönkin näkökulmasta. Jakamistalous on tällä hetkellä iso trendi, josta puhutaan paljon. Kaiken ei tarvitse olla omaa, ja taloyhtiössäkin on fiksua ja ympäristöystävällistä lainata, kierrättää ja omistaa yhdessä. Näin koko taloyhtiö hyötyy ja asumisesta tulee mukavampaa. Taloyhtiön kimppafillari mahdollistaa lastipyörien maailmaan tutustumisen monelle perheelle, ja saattaapa se toimia kimmokkeena oman tavarapyörän hankintaan, kun pyörää pääsee testaamaan tositoimissa omassa arjessa.

Kimppapyörä taloyhtiössä voi olla myös asunnon arvoa nostava tekijä, jonka ansiosta esimerkiksi sijoittajan voi olla helpompi löytää asuntoon vuokralainen. Sillä kukapa meistä ei haluaisi asua taloyhtiössä, jossa on asukkaiden käytössä oma tavarafillari!

Teksti ja kuvat: Kati Kankainen / Japa ry

No comments yet.

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
tapaninpäivän pyöräretki.jpg
Kesäpyöräilijä, lue tämä nyt! Kaksi vinkkiä maaliskuun alkuun

Vaikkei vielä olisi aloittelemassa pyöräilykautta, niin kannattaa ottaa hyöty irti siitä, etteivät muutkaan ole. Vie pyörä huoltoon nyt. Ja lataa...

Close