Alavalikko

Laatikkopyöräilijän työkalupussi

Kävimme eväsretkellä läheisellä laavulla. Hiekkaisilla kankailla kulkeva metsätie houkutteli vuoroin ajamaan vauhdikkaasti ja vuoroin työntämään pyörää pitkiin ja jyrkkiin ylämäkiin itikoiden kannustaessa.

Yhteen alamäkeen olivat valumavedet syöneet sopivan huomaamattomat pomput, ja ajoimme niihin kokolailla kovaa. Ensimmäisestä pompusta nousimme ilmaan, toinen pomppu käänsi meidät sivuuttain ja kolmas pomppu viskasi meidät takaisin tielle sopivassa slaidissa. Takapyörä heitti hiekkaa oravien ihmeteltäväksi, mutta vähän jalkaa maahan ja taas mentiin.

Lapsista oli hauskaa ja itse ihmettelin pitkän akselivälin ja matalan painopisteen tarjoamia huikeita ajo-ominaisuuksia. Eihän laatikkopyörä ole tietysti maastopyörä, mutta kyllä silläkin pääsee aikamoisista paikoista ja hiekkateillä sivuluisua ei tarvitse pelätä.

Ilmalennon jälkeen pysähdyimme hetkeksi tutkimaan rungon hitsisaumojen ja renkaiden kuntoa. Pompuissa olo oli nimittäin kuin lentävän banaanin kyydissä. Mutta hyvin olivat Amsterdamissa osanneet rungon hitsata, koska yksikään sauma ei näyttänyt ratkenneen. Renkaatkin pysyivät ehyinä ja ketjut paikoillaan.

Aina ei saata olla yhtä hyvä tuuri.

Työkalupussi laatikkoon

Lasten kanssa olisi ikävä jäädä tien päälle murjottamaan, joten kokosin työkalupussin laatikon pohjalle kolisemaan. Saa nyt ainakin puhjenneen sisuskumin vaihdettua tien päällä ja pudonneet ketjut takaisin paikoilleen. Idean kopioin suoraan aikoinaan auton takakontissa tulleista työkalulaukuista, joiden työkaluilla pystyi tekemään pieniä korjauksia tien poskessa.

IMG_2494

Työkalupussin sisältö on seuraava:

 • 15 mm kiintolenkkiavain, joka käy akseleiden muttereihin
 • 10 mm kiintolenkkiavain, joka käy jarruraudan mutteriin
 • 10 mm räikkälenkkiavain, jolla saa ketjun kiristimien mutterit auki ja sama avain käy jarruraudan pulttiin
 • ristikärkinen tumppimeisseli, joka käy ketjusuojan ruuveihin
 • tasakärkinen tumppimeisseli, jolla saa kammettua ketjusuojan irtopalan irti
 • rengasraudat
 • 26” sisuskumi
 • 20” sisuskumi
 • pumppu
 • työhanskat
 • sopiva pussi

Pussista puuttuu ainoastaan vastapaino takarenkaan nostamiseksi ilmaan, mutta sen raahaaminen mukana tuntuu hieman epätarkoituksenmukaiselta. Tumppimeisselit valitsin, koska ne mahtuvat kulkemaan pikku pussukassa.

Laatikkopyöräilijän työkalupakki talliin

Laatikkopyörän perushuoltokin onnistuu lähestulkoon pussin työkaluilla. Työkaluarsenaalia tarvitsee laajentaa vain muutamalla avaimella.

Laajennettu työkalupakki sisältää:

 • kuusiokoloavainsarja ja pieni hylsysarja sopivin kärjin
 • 14 mm kiintoavaimet (tavallinen ja ohut) takanavan laakerin säätöön
 • isot jakoavaimet ohjainlaakereiden säätöön
 • 8 mm kiintoavain jarruvaijereiden nippojen säätöön
 • pinna-avain kiekkojen kiristykseen
 • tippakannu tai muuta voiteluainetta

Jakoavaimiahan ei pitäisi koskaan käyttää, mutta ohjainlaakereiden mutterit ovat niin kookkaita, etteivät ne ole jakoavaimista moksiskaan. Sen kokoiset kiintoavaimet alkavat sitäpaitsi olla varsin arvokkaita.

Miksi?

Laatikkopyörä on kovassa kurituksessa. Liikuteltavaa massaa on paljon ja tiet usein huonoja. Pinnat ja laakerit löystyvät, pultit aukeilevat ja vaijerit venyvät. Välillä on hyvä hipelöidä kiekkojen pinnoja ja tarkistaa laakereiden kireys.

Lasten kanssa pyörän huolto on mukavaa – tekniikka on yksinkertaista ja opittavaa riittää kaikille.

4 Responses to Laatikkopyöräilijän työkalupussi

 1. Profile photo of Liikkuva Laatikko
  Liikkuva Laatikko 25.9.2015 at 08:43 #

  Samaan pyörän mukana kulkevaan pussukkaan voi laittaa pari laastaria. Muksujen kanssa kun sattuu ja tapahtuu. Jos ei muuten, niin ”säälilaastari” ainakin voi pelastaa paljon. 🙂
  Nokkela askartelija kiinnittää tällaisen varustepussukan tai rasian vaikka laatikon pohjaan, alapuolelle ja pois näkyvistä. Tällöin se toki kannattaa olla veden ja liankestävää materiaalia, mutta sieltä se löytyy tarvittaessa. Jos ei halua (tai osaa) vaihtaa rengasta tien päällä, niin paikkanestepullo voi auttaa jatkamaan matkaa. Ja Helsingissä toki kannattaa muistaa myös Rengasmies (http://www.rengasmies.com/).

 2. matti lukinmaa 5.11.2017 at 11:58 #

  saapikos kyseisellä tavapolkupyörä esittää Yhden kysymyksen? mikä on se ((kiekko joka kestää kaiken kuorman)) sanotaan vaikka kuormattuna sähköavusteisena? ja paljonkos on sen renkaiden kestävyys? eri vuoden aikoina esim. talvella kuin ((sepeliä on pyörätiet ja ajoradat)) hiekoitettuna

 3. Randypoupe 25.10.2018 at 21:57 #

  Good day!
  Please note
  an interesting
  offer for you.

  http://bit.ly/2EIhy1j

 4. OscarJam 1.12.2018 at 13:10 #

  Hot and juicy women in your city want sex: https://tinyurl.com/adultdatingbest77924

Vastaa

Siirry työkalupalkkiin
Read more:
Johnny Loco on tyylikäs pyörä, jolla sopii käydä näyttäytymisretkellä missä vain.
Johnny Locon rahtipyörä kerää katseet

Tässä on pyörä, jonka ulkonäköön on helppo rakastua. Johnny Loco myy tyyliä, ja kolmipyöräisen E-Cargo todella kerää kadulla katseet ja...

Close