Alavalikko

Polkupyörän perävaunu

Junamatkayhdistelmä: Taittopyörä + lapset Burleyn perävaunussa. Pyörän voi taitella vaunuihin junamatkan ajaksi.

Polkupyörän perävaunut ovat yleistyneet huimaa vauhtia, eivätkä suotta. Perävaunun avulla pyörällä on helppo kuljettaa käytännössä kaikki, mitä keskivertoperhe arjessaan liikuttelee: pari lasta ja viikonlopun ostokset kulkevat vaunussa vaivatta.

Perävaunun vetäminen pyörällä on helppoa. Vaunussa oleva paino tekee ajamisesta raskaampaa, mutta muuten vaunun kulkemista mukana tuskin huomaa.

Perävaunu on myös huomattavasti helpompi lastata kuin kaksipyöräinen peruspyörä. Lapset ja ostokset saa vaunuun helposti.

Kärryn hyvä puoli on sekin, että se tarjoaa lapsille suojaa säältä. Siinä missä lastenistuimessa tuuli ja sade tuivertavat lapsen tukkaa, kärryssä pikkuiset matkustavat perille saakka kuivina ja hyväntuulisina.

Mitä eroa on halvalla ja kalliilla perävaunulla?

Halvimmat lastenkuljetukseen tarkoitetut polkupyörän perävaunut maksavat internetissä noin sata euroa, kaupassa muutaman kympin enemmän. Kalleimmat merkkivaunut maksavat yli tuhat euroa.

Halvinkin kärry käy varovaiseen peruskäyttöön, mutta mitä enemmän perävaunusta maksaa, sitä mukavamman, monipuolisemman ja turvallisemman kulkuvälineen saa.


Mikä sitten sopii juuri teidän perheelle?
Se riippuu paljon odotuksista ja laatutottumuksista. Karkean arvion saa, kun miettii, mitä oma polkupyörä maksaisi kaupassa uutena ja vähentää hinnasta kaksisataa euroa. Tällöin perävaunun laatutaso on suurinpiirtein sama kuin oman polkupyörän. Satasen kärry vastaa siis kolmensadan euron pyörää ja viidensadan euron vaunu seitsemänsadan euron pyörää.

Tässä muutamia eroja ja selityksiä siitä, mitä merkitystä niillä on:

Paino. Halvimpien vaunujen runko on teräksestä, mikä tekee niistä painavia. Painavaa vaunua on raskaampi vetää.

Kestävyys. Mitä kalliimpi vaunu, sitä laadukkaammista materiaaleista se on tehty. Kankaat kestävät paremmin kulutusta, aurinkoa ja pakkasta, kun halpojen vaunujen materiaaleihin saattaa tulla reikiä ja murtumia jo lyhyen käytön jälkeen. Laatu vaikuttaa myös turvallisuuteen: kesken matkaa rikkoutuva vaunu on vaaraksi sekä pienille matkustajille että kuljettajalle.

Halvat vaunut eivät välttämättä kestä kuin yhden perheen käytön, kun taas kalliimmat vaunut siirtyvät perheeltä toiselle.

Mukavuus. Hyvissä vaunussa lapsilla on mukavat istuimet ja muitakin yksityiskohtia on mietitty niin, että vaunut ovat helpot käyttää. Esimerkiksi siinä, miten helppoa lapset on lastata vaunuihin, miten helppoa vaunut on koota ja purkaa kuljetusta varten ja miten hyvin vaunu kulkee pyörän mukana on eroa – yleensä kalliimpi on parempi.

Ominaisuudet. Halvimmat vaunut on tehty vain pyörän perässä vedettäväksi, kalleimpiin voi hankkia lisäosina sukset alle ja niitä voi käyttää talviretkillä ahkiona. Kalleimmat pyöräilyvaunut ovat oikeastaan urheiluun tarkoitettuja monikäyttörattaita, joista saa erilaisten lisäosien avulla rattaat moneen urheilukäyttöön.

Käyttövinkkejä perävaunulle

Kaksi pyörää, yksi vaunu. Hanki perävaunun kiinnityskappale molempien vanhempien polkupyörään ja sovi päiväkodin kanssa, että saat jättää vaunun päiväksi päiväkodin pihaan odottamaan. Aamulla isä vie lapset perävaunussa päiväkotiin ja jatkaa pyörällä töihin. Illalla äiti ajaa töistä omalla pyörällä päiväkotiin ja tuo lapset vaunussa kotiin.

Ostoskärry. Hanki vaunu, joka on helppo irrottaa polkupyörän perästä ja muuttaa työntövaunuksi. Aja pyörällä, lapset kyydissä lähikaupalle. Irrota vaunu ja työnnä se kauppaan, lapsia ei tarvitse herättää tai irrottaa turvavöistä. Lastaa kassalla ostokset suoraan vaunun tavaratilaan, työnnä ulos, kiinnitä pyörän perään ja aja kotiin.

Tavarafillariblogissa perävaunuista

[posts-by-tag tags = ”perävaunut” number=”25″]

Askel 3: Pitkäperäpyörä >>

Siirry työkalupalkkiin